Beroepen in de bouw die zullen verdwijnen
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Beroepen in de bouw die zullen verdwijnen
Beroepen in de bouw die zullen verdwijnen De bouw is en blijft één van de grootste sectoren van ons land. Maar in de bouwsector zullen beroepen verdwijnen door verdere automatisering. Lees welke beroepen wij denken dat binnen 25 jaar niet meer zullen bestaan...

Bestuurders van vrachtwagens en bouwmachines
bestuurders van vrachtwagens, kranen of bouwmachines zullen zonder werk vallen want hun voertuigen zullen autonoom kunnen rijden van punt A naar B. Ook zullen ze eenvoudige taken zoals ladingen lossen of verplaatsen kunnen uitvoeren. 

Gelukkig zal er steeds iemand nodig zijn die deze zelfrijdende voertuigen controleert en beheerd. De vraag is echter of deze taak bij de vroegere bestuurders komt te liggen of dat een ander beroep zoals werfleider of projectplanner deze taak er bovenop krijgt. Misschien ontstaat er zelfs een nieuw beroep om deze voertuigen te besturen... 

CV-technicus
Waar er nu nog standaard een CV installatie, op gas of mazout, geplaatst wordt zal dit in de toekomst niet meer het geval zijn. De centrale verwarming zal verdwijnen door gebruik van passieve woningen met eventueel kleine, elektrische bijverwarming.

Calculators
Calculators worden binnen 25 jaar vervangen door software die alles perfect berekendt bij het opmaken of aanpassen van het 3D-plan. De architect of ontwerper zal zo direct weten wat een aanpassing kost en of deze wel zal goedgekeurd worden.

Helemaal vervangen zegt u? Eigenlijk niet. Het zal eerder langzaam aanpassen worden. Ervaring leert dat er wel altijd ergens een item niet opgenomen is of een nieuw materiaal op de markt komt die voor problemen in de berekening zorgt. 

Marketing en sales profielen
Bij marketing en sales worden nu reeds grote mediakanalen en software gebruikt. Denk hierbij maar aan Facebook of google waar je eenvoudig een advertentie kan plaatsen met enkele variabelen en Facebook of Google doet de rest. Ook het bekijken waar de advertentie best scoort, wie je waar aanspreekt en of er verkopen uitkomen… gebeurt door software.

Bey bey verkopers en marketeers...

Standaard administratieve bedienden
Eenvoudige administratieve taken zoals klasseren, receptie en dergelijke zullen langzaam verdwijnen door de automatisering. De resterende taken die niet geautomatiseerd kunnen worden, zullen afgewerkt worden door de personen die wel nog actief zijn binnen het bedrijf. Met andere woorden: de calculator, werfleider, ingenieurs zal enkele extra administratieve taken bij krijgen...

Machinewerkers en metaalarbeiders
Personen die nu werken aan machines in een atelier, machines op de werf bedienen of metaalarbeiders moeten echt wel vrezen voor hun job in de toekomst. De kans is meer dan reëel dat deze beroepen binnen 25 jaar zullen verdwenen zijn door verdere automatisering en robotisering. 

Deze machines zullen echter nog steeds onderhoud moeten krijgen, hersteld worden en eventueel zelfs vervangen worden. Vacatures voor techniekers van bouwmachines zullen dus nog meer voorkomen en moeilijker ingevuld geraken. 

Conclusie: er verdwijnen veel beroepen binnen 25 jaar maar er zullen evenveel beroepen en jobs bijkomen
Net zoals doorheen onze geschiedenis verdwijnen er beroepen. Wie kent nu nog een mandvlechter of een trekschuitjager? Gelukkig komen er steeds nieuwe beroepen bij want bijvoorbeeld een online databankbeheerder bestond 25 jaar geleden nog niet en is nu standaard op de IT-afdeling. 

We zullen ons steeds moeten aanpassen en bijscholen. Ongeschoolde werkkrachten in de bouw zullen het echter moeilijker en moeilijker krijgen om aan een goede baan te komen. Komen we zo terug bij een sterke verdeling tussen arm en rijk? Hopelijk loopt het zo’n vaart niet...

meer artikels over Bouw - Constructie ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

werkgever
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >