Een recruiter heeft het druk: veel taken, veel meetings en veel zoekwerk. Logisch dat er bepaalde fouten telkens opnieuw insluipen. We geven je hier de meest voorkomende fouten van recruiters
Fout nummer 1: niet reageren
We vallen direct met de deur in huis: dit is de meest voorkomende fout van een recruiter en we weten allemaal dat het eigenlijk niet zo mag zijn maar ja…
Sollicitanten negeren is dus echt wel not-done
Fout nummer 2: tijd verliezen met randzaken
Het klinkt dubieus maar wat we bedoelen is dat je de focus hoog moet houden. Er wachten al zo veel taken voor een recruiter dat je echt preoriteiten moet stellen:
Het is een goede denkoefening om één maal in een kwartaal je dagindeling en takenpakket door te nemen en te evalueren of de taken opbrengen en zinvol zijn.
Fout nummer 3: onnodige niches creëren op je vacatures
Het is niet omdat je op zoek moet naar een financieel profiel dat je alle financiële website moet doornemen en offertes aan te vragen.
Je hoeft je vacature ook niet toe te spitsen op generatie Y of millennials. In veel gevallen komen deze ook in aanraking met je vacature op je standaard mediakanalen zoals job boards en sociale media.
Fout nummer 4: diploma en x jaren ervaring eisen
Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig. Door op voorhand in je vacature een diploma te vragen of een bepaald aantal jaar ervaring schakel je veel potentiële kandidaten uit. Plaats eerder in de vacature de minimumeisen. 10 jaar ervaring in de zorgsector is misschien niet nodig en kan met 5 jaar ervaring ook gebeuren. Heb je echt wel een master nodig of is een bachelor ook voldoende?
Zelfs het woordje “5 jaar ervaring is een pluspunt” wordt al vaak gelezen door de kandidaten als “ik moet minstens 5 jaar ervaring hebben”
Fout nummer 5: beperkte kennis
Veel recruiter vervallen in de routine en vergeten dat ook zij zich regelmatig moeten bijscholen. Maak deze fout niet en:
Fout nummer 6: zinloze gesprekken
Nog een veelvoorkomende fout is het maken van zinloze gesprekken. Eén van de vaardigheden van een goede recruiter is communicatief zijn maar dit moet steeds een doel hebben. Deze gesprekken kan op elk niveau voor de recruiter:
Door deze zinloze gesprekken niet te voeren kan je als recruiter al snel 3 volle dagen per maand uitsparen welke je kan spenderen aan puntje 5 in dit artikel
Fout nummer 7: geen hulp vragen
Dit is een fout die bij veel functies voorkomt. Je komt als recruiter in aanraking met veel professionals en deze zijn meestal bereid je te helpen. Vraag dus steeds hulp aan:
Wie alle fouten hierboven niet maakt, is aardig op weg om de perfecte recruiter te worden. Of wie weet: ben je het reeds...
Hoe het salaris van een recruiter bepaald wordt, hangt van enkele zaken af: de taken van de rekruteerder, de locatie en het bedrijf dat de recruiter werkt. Ook het aantal jaar ervaring bepaald het loon van een recruiter
Het takenpakket van een recruiter is divers en dus moet de recruiter aardig wat soft skills in huis hebben. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een recruiter en welke competenties kan je nog aanleren?
De belangrijkste functie op werving en selectie binnen een personeelsafdeling is zo goed als zeker de recruiter. De taken van een recruiter zijn zeker meer dan enkel rekrutering van nieuw personeel maar en zijn deze taken op elke HR afdeling dezelfde?
De functie van recruiter heeft vele uitdagingen. Elke uitdaging heeft een bepaalde kennis en vaardigheid nodig. De vraag is dus of je als recruiter specialiseert of niet
Af en toe moet de riem er even af en dat kan je door enkele inspirerende quotes te delen met je team of collega�s.