De belangrijkste functie op werving en selectie binnen een personeelsafdeling is zo goed als zeker de recruiter. De taken van een recruiter zijn zeker meer dan enkel rekrutering van nieuw personeel maar en zijn deze taken op elke HR afdeling dezelfde?
De echte taak van een recruiter: rekrutering op maat van de organisatie
Binnen de functie van rekruteerder of recruiter zal je hoofdzakelijk instaan voor het invullen van openstaande vacatures binnen een organisatie. Het aanwerven van personeel voor een openstaande functie omvat ondermeer:
Samen met bovenstaande taken, grote van je bedrijf en ervaring zal je loon als recruiter bepaald worden.
Heeft een recruiter een leidinggevende functie?
Dit kan zeker. Als je als recruiter in een groot bedrijf terecht komt zal je niet alle taken zelf kunnen uitvoeren. Het is dan belangrijk dat je als leidinggevende recruiter de taken goed kan verdelen aan de hand van de vaardigheden van de recruiters of administratief bediende die bij jou werken.
Wens je als recruiter een leidinggevende functie dan heb je best enkele jaren ervaring binnen de afdeling werving en selectie. Het loon van een leidinggevende recruiter is vergelijkbaar met andere leidinggevende functies binnen het vakgebied HR of administratie.
Administratieve taken van een recruiter
Binnen werving en selectie komen veel administratieve taken kijken. Er zijn namelijk veel nieuwe contacten en afhankelijk van de afdeling verschillen deze contacten aardig qua inhoud en opvolging. Zo zal je administratief verantwoordelijk zijn voor:
Communicatie met andere afdelingen
Wat veel vergeten wordt is dat de vacatures niet automatisch in de recruiter hun schoot geworpen wordt. Er dient gecommuniceerd worden met de verschillende afdelingen om te zien:
Daarnaast zal je ook steeds vlot moeten communiceren en kunnen onderhandelen met verschillende kanalen die je ondersteunen voldoende profielen binnen te halen voor je vacature. Dit kan bijvoorbeeld job boards zijn maar ook interimbureaus, headhunters, beursorganisatoren of mediakanalen.
Goede communicatie skills samen met een strakke planning zijn dus belangrijke vaardigheden van een recruiter.
HR taken van een recruiter: Personeelsadministratie
In sommige, meestal iets grotere teams zal je enkel bovenstaande taken toebedeeld krijgen. In kleinere teams of bedrijven zal je echter ook een grondige HR-kennis en personeelsadministratie moeten hebben via je opleiding als recruiter of kennis dat je door ervaring opdeed.
Zo kan het best zijn dat je verantwoordelijk bent voor:
Recruiter: kies je team
Als recruiter kan je terecht op veel bedrijven en bij interimkantoren. Afhankelijk van je werkplek zullen je taken als recruiter ingevuld worden. Hoe groter het team of hr-afdeling waar je werkt, hoe specifieker je taken zullen zijn. Let op: dat brengt ook met zich mee dat je kennis ook specifieker zal moeten zijn.
Heb je nog geen specialiteit ontwikkelt als recruiter maar wens je toch in een groter team werken? Kies dan voor vacatures als recruiter waar je volledige dossiers kan opvolgen en onder leiding staat van een ervaren recruiter of HR manager.
Hoe het salaris van een recruiter bepaald wordt, hangt van enkele zaken af: de taken van de rekruteerder, de locatie en het bedrijf dat de recruiter werkt. Ook het aantal jaar ervaring bepaald het loon van een recruiter
Het takenpakket van een recruiter is divers en dus moet de recruiter aardig wat soft skills in huis hebben. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een recruiter en welke competenties kan je nog aanleren?
Een recruiter heeft het druk: veel taken, veel meetings en veel zoekwerk. Logisch dat er bepaalde fouten telkens opnieuw insluipen. We geven je hier de meest voorkomende fouten van recruiters
De functie van recruiter heeft vele uitdagingen. Elke uitdaging heeft een bepaalde kennis en vaardigheid nodig. De vraag is dus of je als recruiter specialiseert of niet
Af en toe moet de riem er even af en dat kan je door enkele inspirerende quotes te delen met je team of collega�s.