Er is in het secundair onderwijs en hoger onderwijs geen specifieke richting tot recruiter. Wel is het zo dat je verschillende onderwijsrichtingen kan volgen om rekruteerder te worden. Ook is er een groot aanbod avondonderwijs, afstandsonderwijs en cursussen voor potenti�le recruiters.
Welk diploma voor een recruiter: Bachelor of master
Ondanks dat je geen specifieke opleiding hebt om een recruiter te worden, kijken veel werkgevers wel naar je opleiding. Een bachelor behalen is in vele gevallen een must. Bij voorkeur deed je dit in een richting die aansluit bij de taken van een recruiter. Als voorbeeld nemen we onderstaande bachelor opleidingen:
Daarnaast heb je ook een masteropleiding en een postgraduaat die leiden tot recruiter:
Bovenstaande opleidingen zorgen er voor dat je als recruiter zonder ervaring snel aan de bak kan. Je concentreer je dan best op vacatures voor junior recruiters. Een junior recruiter krijgt de tijd om te groeien en vragen te stellen aan een medior of senior recruiter. In kleinere HR teams zal dit dan rechtstreeks aan de HR manager zijn.
In sommige gevallen zal je ook reeds tijdens één van deze opleidingen een stage gelopen hebben als recruiter. Gebruik deze stage of trainee opdracht om uit te zoeken in welk team je wenst te werken als recruiter.
Recruiter worden via afstandsonderwijs en cursussen
Ben je werkzaam in HR of administratie maar je wenst een nieuwe richting in te slaan door recruiter te worden? Dan kan je kiezen voor afstandsonderwijs. Hier zal je in een 100 tal uur de basisvaardigheden van een recruiter leren. Let er wel op dat afstandsonderwijs veel vergt van jou als student. Ook behaal je hier geen diploma maar eerder een getuigschrift. Afhankelijk van de onderwijsinstelling hechten werkgevers daar waarde aan of niet. Wel zegt het volgen van afstandsonderwijs veel over je motivatie om recruiter te worden.
Recruiter worden via avondonderwijs
Er is een mogelijkheid om recruiter te worden via avondonderwijs en dit kost je ongeveer een 10 avonden van telkens 3 tot 4 uur. Feit is wel dat de leerstof heel snel gaat en enkel de basistaken van werving en selectie worden aangeleerd.
Deze avondcursussen of volwassenenonderwijs recruiter is vooral geschikt voor personen met een administratieve achtergrond bijvoorbeeld een administratief bediende die reeds enkele jaren op een personeelsafdeling (HR) werkt.
Interne opleidingen en stage
Werk je slechts half-time of je kan recruiter worden binnen hetzelfde bedrijf waar je reeds werkzaam bent? Dan kan je kiezen voor een opleiding of interne stage bij een bedrijf als recruiter. Zo kan je kennis maken met de taken van een recruiter en ervaring opdoen. Krijg je enkel de eenvoudige taken toegeschoven? Leer dan met je ogen en vraag regelmatig of er andere taken klaar liggen waar jij je tanden kan en mag inzetten. Motivatie is alles voor een goede recruiter.
Ervaring en motivatie zijn even belangrijk als het juiste diploma als recruiter
Heb je niet het juiste getuigschrift of diploma op zak maar heb je aardig wat ervaring met personeel in een bepaalde sector? Op dat moment kan je motivatie er voor zorgen dat je een betere recruiter bent dan veel anderen die wel het juiste diploma kunnen voorleggen.
Hoe het salaris van een recruiter bepaald wordt, hangt van enkele zaken af: de taken van de rekruteerder, de locatie en het bedrijf dat de recruiter werkt. Ook het aantal jaar ervaring bepaald het loon van een recruiter
Het takenpakket van een recruiter is divers en dus moet de recruiter aardig wat soft skills in huis hebben. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een recruiter en welke competenties kan je nog aanleren?
De belangrijkste functie op werving en selectie binnen een personeelsafdeling is zo goed als zeker de recruiter. De taken van een recruiter zijn zeker meer dan enkel rekrutering van nieuw personeel maar en zijn deze taken op elke HR afdeling dezelfde?
Een recruiter heeft het druk: veel taken, veel meetings en veel zoekwerk. Logisch dat er bepaalde fouten telkens opnieuw insluipen. We geven je hier de meest voorkomende fouten van recruiters
De functie van recruiter heeft vele uitdagingen. Elke uitdaging heeft een bepaalde kennis en vaardigheid nodig. De vraag is dus of je als recruiter specialiseert of niet