Hoe het salaris van een recruiter bepaald wordt, hangt van enkele zaken af: de taken van de rekruteerder, de locatie en het bedrijf dat de recruiter werkt. Ook het aantal jaar ervaring bepaald het loon van een recruiter
Een startend recruiter verdient 2.100 euro bruto
Heb je de juiste opleiding achter de rug of je kan aantonen dat je ervaring hebt in de HR dan kan je als startende recruiter net iets meer dan 2.100 bruto verdienen per maand. Met één jaartje ervaring op de teller kan je al snel een extra 100 euro per maand verdienen.
Ook de aanwezige vaardigheden als recruiter en hard skills van een recruiter zijn belangrijk om je loon te zien stijgen. Heb je als recruiter het juiste buikgevoel om de perfecte kandidaten snel te selecteren? Heb je een neus voor talent? Pik je zonder kijken de witte raven uit de massa? Dan ben je een geboren recruiter en dat zal resulteren in een hoger loon ondanks dezelfde taken.
Ervaring als recruiter loont voor je portemonnee!
Ervaring is doorslaggevend wanneer je als recruiter meer wenst te verdienen. Zo kan je na enkele jaren tot 2.300 euro verdienen. Heb je veel verantwoordelijkheid in je taken dan kan dit, samen met de nodige ervaring, resulteren in een maandloon van 2.500 euro en verschillende extralegale voordelen.
Het salaris van een recruiter volgens hun niveau
Ervaring en kennis zijn dus belangrijk om je loon te bereken. Zo mag als recruiter een loon verwachten:
Waar je werkt als recruiter bepaald ook je loon
Als recruiter kan je in verschillende soorten bedrijven werken. Zo kan je:
Elk bedrijf hierboven heeft een specifiek takenpakket voor de recruiter en verantwoordelijkheid. Zo zal een groot bedrijf minder loon over hebben voor een startend recruiter die enkel administratieve taken verricht dan een klein bedrijf waar de recruiter de volledige werving en selectie voor haar/zijn rekening neemt.
Bij een detacheringsbedrijf wordt je initieel goed betaald omdat je direct inzetbaar moet zijn. Deze bedrijven wensen dan ook recruiters met een goede basiskennis (stage, enkele maanden tot een jaar ervaring, … )
In bovenstaande functies zullen de taken van de recruiter aardig verschillen.
Je loon en de grootte van je team
Als je in een groot bedrijf werkt zal je werken in een groot team die enkel werving en selectie doet. Zo zal je waarschijnlijk ook een directe leidinggevende hebben binnen de personeelsafdeling (HR afdeling). Dit betekend dat je minder verantwoordelijk dient te nemen en beslissing kan of moet voorleggen aan je hr manager.
Als je bijvoorbeeld enkel de voorbereiding doet van de werving (opstellen vacatures, opbellen sollicitanten, … ) zal dit waarschijnlijk resultaten en een lager loon. Voordeel is hier wel dat je veel meer doorgroeikansen hebt zonder van bedrijf te moeten veranderen.
Leidinggevende recruiters: 2.700 tot 3.000 euro per maand
Heb je leiding over de werving en selectie afdeling binnen een bedrijf dan kan dit betekenen dat je loon stijgt tot 3.000 bruto.
We dienen wel direct te zeggen dat dit niet veel voorkomt. Veel bedrijven hebben een HR afdeling die te klein is voor een afzonderlijk teamleader binnen werving en selectie. Natuurlijk kan het wel zijn dat je een andere recruiter onder jouw leiding krijgt en dan mag je rekenen op een brutomaandloon van 2.700 of iets meer.
Recruiter: generalist of specialist
Een recruiter die zich specialiseert in een bepaalde sector of zelfs bepaalde profielen zal snel werk vinden in deze sector. Probleem dat zich stelt is dat de specialist recruiter zichzelf buitenspel zet voor andere sectoren.
Je kan wel zeggen dat een gespecialiseerd recruiter met ervaring al snel 250 euro per maand meer verdient dan een recruiter met algemene vakkennis. Of je als recruiter een generalist of specialist wil zijn, zal tijdens je loopbaan duidelijk worden.
Het takenpakket van een recruiter is divers en dus moet de recruiter aardig wat soft skills in huis hebben. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een recruiter en welke competenties kan je nog aanleren?
De belangrijkste functie op werving en selectie binnen een personeelsafdeling is zo goed als zeker de recruiter. De taken van een recruiter zijn zeker meer dan enkel rekrutering van nieuw personeel maar en zijn deze taken op elke HR afdeling dezelfde?
Een recruiter heeft het druk: veel taken, veel meetings en veel zoekwerk. Logisch dat er bepaalde fouten telkens opnieuw insluipen. We geven je hier de meest voorkomende fouten van recruiters
De functie van recruiter heeft vele uitdagingen. Elke uitdaging heeft een bepaalde kennis en vaardigheid nodig. De vraag is dus of je als recruiter specialiseert of niet
Af en toe moet de riem er even af en dat kan je door enkele inspirerende quotes te delen met je team of collega�s.