Het takenpakket van een recruiter is divers en dus moet de recruiter aardig wat soft skills in huis hebben. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een recruiter en welke competenties kan je nog aanleren?
Je hebt een gezond zelfvertrouwen en je bent assertief
Als recruiter ben je in gesprek met personen van diverse pluimage. Dit kan gaan een werknemer zonder veel engagement tot de HR manager die de nodige rapporten opvraagt. Het is aan jou om voldoende zelfkennis en mensenkennis aan boord te leggen om op een assertieve manier jouw visie over te brengen.
Ook kom je soms in situaties waarbij je gesprekspartner slecht nieuws ontvangt of niet voldoet aan de voorwaarden die jij hen stelt. Op dat moment met je voldoende empathie bezitten om de boodschap correct over te brengen.
Je staat als recruiter positief in het leven
Lijkt simpel en dat is het ook… voor sommigen. Als recruiter kom je in beslissende momenten tussenbeide en dat moet steeds op een positieve manier gebeuren. Ook slecht nieuws heeft steeds een positieve keerzijde. Gelijk het in de Engelse taal zo mooi klinkt: ‘every cloud has a silver lining’
Vragen stellen is een tweede natuur
Een recruiter leert op een snelle manier de persoon voor zich te begrijpen en stelt enkel de juiste vragen. Zo zoek je de open vragen die het meest passen bij het profiel of waar je zeker antwoord op moet hebben om de correcte beslissing te nemen.
Nog belangrijker dan de juiste vragen stellen is dat een goede recruiter ook weet welke vragen hij niet mag stellen. Net als bepaalde gesprekken op tijd afbreken als deze te persoonlijk worden.
Proactief werken is een must als recruiter
Er zijn weinig recruiters die voor alle vacatures de juiste kandidaat direct vindt zonder zelf in actie te moeten schieten. Zo zal de recruiter zelf de handen uit de mouwen moeten steken en op zoek gaan naar het juiste profiel.
Natuurlijk zijn er bepaalde vacatures die je enkel moet posten op een gratis vacaturesite en de sollicitanten lopen binnen maar deze vacatures zijn beperkt. Meestal ben je op zoek naar een witte raaf en deze bieden zich nu eenmaal niet zomaar aan. Het is aan jou, de recruiter, om deze witte raaf proactief te gaan vangen.
Een goede recruiter volgt de nieuwe technologie op de voet
Een recruiter dient voeling te behouden met nieuwe technologieën want deze technologieën beïnvloeden de manier waarop mensen werk zoeken.
Waar het vroeger nog grotendeels via de geschreven pers verliep, zoeken mensen nu via het internet en de laatste jaren zelfs meer en meer via hun mobiele telefoon.
Hoe bereik je het juiste profiel? hoe schrijf je de perfecte vacaturetekst? Waar plaats ik mijn wervingsbudget? Allemaal vragen die je slechts kan beantwoorden als je voldoende kennis hebt van alle mogelijke wervingskanalen...
Als laatste soft skill: een recruiter ziet competentie en voelt potentie
Natuurlijk moet je als recruiter profielen binnenhalen waar de nodige competentie aanwezig is maar als je echt wil scoren als recruiter voor je bedrijf kijk je ook naar de potentie van het profiel. Potentie is moeilijker te ontdekken en soms zal je falen maar dat hoort bij je job.
Een competentie werkkracht met potentie is goud waard voor een bedrijf!
Hard skills van een recruiter: deze vaardigheden kan je leren als recruiter
Het is evident dat je als recruiter ook enkele hard skills moet bezitten. Hard skills zijn vaardigheden die je kan aanleren. Enkele voorbeelden van hard skills van een recruiter zijn werken met software en meerdere talen spreken.
Hoe het salaris van een recruiter bepaald wordt, hangt van enkele zaken af: de taken van de rekruteerder, de locatie en het bedrijf dat de recruiter werkt. Ook het aantal jaar ervaring bepaald het loon van een recruiter
De belangrijkste functie op werving en selectie binnen een personeelsafdeling is zo goed als zeker de recruiter. De taken van een recruiter zijn zeker meer dan enkel rekrutering van nieuw personeel maar en zijn deze taken op elke HR afdeling dezelfde?
Een recruiter heeft het druk: veel taken, veel meetings en veel zoekwerk. Logisch dat er bepaalde fouten telkens opnieuw insluipen. We geven je hier de meest voorkomende fouten van recruiters
De functie van recruiter heeft vele uitdagingen. Elke uitdaging heeft een bepaalde kennis en vaardigheid nodig. De vraag is dus of je als recruiter specialiseert of niet
Af en toe moet de riem er even af en dat kan je door enkele inspirerende quotes te delen met je team of collega�s.