Waarom een erkende opleiding verplicht maken?
Werken als huishoudhulp vergt toch een bepaalde basiskennis. Zo zal je later de taken van huishoudhulp zonder problemen kunnen afwerken en weet je ook direct welke taken je niet mag doen. Ook vlot, veilig en gezond werken komt aan bod bij de opleiding tot huishoudhulp.
Zijn er bepaalde taken waar je nog ervaring moet in opdoen dan leer je dit tijdens de opleiding.
Waar volg je de opleiding tot huishoudhulp?
De opleiding is verplicht maar beperkt zich niet tot enkele scholen. Er zijn veel plaatsen waar je een opleiding tot huishoudhulp kan volgen. Weet echter dat niet alle opleidingen gelijkwaardig zijn.
Zo kan je bij een dienstenchequebedrijf (je toekomstige werkgever) een snelcursus volgen en een week later van start gaan als huishoudhulp. Je kan echter ook opteren voor een uitgebreide cursus van de VDAB (werkzoekenden) of volwassenenonderwijs om zo het volledige takenpakket te leren. Dit geeft je ook meer inzicht waar je wenst te werken als huishoudhulp.
Wat leer je tijdens de opleiding tot huishoudhulp?
Alle vaardigheden en technieken die nodig zijn om je job goed en veilig uit te oefenen komen aan bod tijdens de opleiding. Zo leer je onder meer de belangrijkste taken van een huishoudhulp aan:
Daarnaast zal je ook leren hoe je ergonomisch werkt en hoe je best omgaat met personen. enkele voorbeelden van deze persoonsgebonden vaardigheden zijn:
Succes!
Als huishoudhulp ben je meer dan welkom voor veel gezinnen en personen. Maar de taken van een huishoudhulp zijn echter goed afgelijnd en dit vooral om ongevallen en misbruik van de huishoudhulp te voorkomen.