Van werk of werkgever veranderen: 50 procent doet het
Waar het 20 jaar geleden nog een uitzondering was om van werkgever te veranderen zonder dwingende reden zoals sluiting of verandering van werkomgeving is het vandaag zo goed als normaal.
Wie verandert in de bouw het snelst van werk?
De reden waarom we meer van werkgever veranderen dan vroeger ligt deels aan onze verhoogde mobiliteit maar ook aan de veranderde werkdruk binnen de bouwbedrijven zelf.
Iedereen voelt wel de neiging om snel van job te veranderen maar enkele profielen springen er toch uit:
Het is namelijk zo dat veranderen van job en ingaan op een nieuwe vacature in de bouwsector de beste en vlotste manier is om de slechte werkomstandigheden aan te pakken (lees: betere werkomstandigheden en salaris te bekomen).
Let er wel op dat, naarmate men langer bij een een bedrijf werkt, men meer op de details gaat letten. Wat we willen zeggen is dat er irritatie ontstaat op punten waar dit bij het eerste jaar niet gebeurt. Bijvoorbeeld:
Als men in het begin blij is met de nieuwe job, neemt men bovenstaande ‘ongemakken’ er zonder problemen bij. Na verloop van tijd steken deze alsnog de kop op.
Waarom veranderen van job in de bouwsector?
In tegenstelling tot wat men zou denken, kiezen niet zo veel mensen voor een hoger loon als drijfveer naar een nieuwe job. Ook waardering vind men niet zo belangrijk. Blijkbaar kunnen velen hun eigen talent voldoende inschatten en hebben ze ook voldoende zelfvertrouwen zonder elke dag een schouderklopje te moeten ontvangen.
Wat men verlangt men wel bij een nieuwe job:
We vermelden wel dat loon of salaris geen drijfveer is maar als je als werknemer merkt dat je te kort gedaan wordt, is dit wel een struikelpunt met de huidige werkgever. Hier zal dan wel bij vacatures gekeken worden naar verloning boven het wettelijke zoals:
Promotie of van functie veranderen = vacature bij een nieuwe werkgever
Ben je op zoek naar een andere functie binnen de bouwsector of ben je uit op promotie dan kan je best de vacatures van andere bouwbedrijven doorbladeren. Mits de goede ervaring en diploma’s zal je hier vlotter de weg vinden naar je nieuwe functie dan binnen de eigen firma.
Er zijn verschillende soorten schrijnwerkers en elk heeft zijn taak en vaardigheid. Kies eerst welke schrijnwerker je wenst te zijn of worden en blader dan pas door de vacatures van binnenschrijnwerker, buitenschrijnwerker of schrijnwerker in een werkplaats/atelier.
Nergens is robotisering en automatisering zo goed zichtbaar als in de bouwsector. Enkele prachtige vernieuwingen en innovaties in de bouwsector�
Velen zien de bouwsector nog steeds als een uitweg voor werkzoekenden zonder diploma. Veel functies en beroepen in de bouw vergen echter een diploma of scholing van een paar jaar. gelukkig zijn er inderdaad nog enkele mogelijkheden voor personen zonder diploma...