Werken in de bouwsector heeft veel voordelen tegenover andere sectoren. We sommen de belangrijkste voordelen op voor jou
De bouwsector voorziet weerverlet
Zo goed als geen enkele andere sector heeft een standaard regeling voor mocht het weer even niet mee zitten. De bouwsector wel. Met het weerverlet beschermt de bouwsector haar werknemers tegen tropische hitte of extreme koude. Dit heeft veel te maken met de werkomstandigen op de werf maar ook een klein beetje met de producten die verwerkt moeten worden. Sommige producten kunnen nu eenmaal niet geplaatst of verwerkt worden bij vriesweer, harde regen of een tropische storm.
Daarnaast zijn er goede arbeids- en loonvoorwaarden met sterke CAO’s in de bouwsector.
De bouw verdient goed
Iedereen weet dat een geschoold arbeider in de bouwsector goed zijn boterham verdient maar ook bedienden komen goed aan de bak. Zo starten velen met een bachelordiploma aan 2.200 euro bruto en met een masterdiploma op zak kan je salaris zelfs richting 2.500 euro gaan.
Met de nodige ervaring kan je loon aandikken met nog eens 200 tot 300 euro. Dit is allemaal zonder de extra legale voordelen zoals:
Werkzekerheid in de bouwsector
Er is een hoge nood aan geschoold personeel in de bouwsector. Logisch dat je dus direct ook een grote werkzekerheid hebt. De kans is zelfs groot dat je bij je zoektocht naar een nieuwe job, een vacature dicht bij je eigen stad vind. Of tenminste in je eigen regio aan de slag kan.
De bouw is een open sector
De bouwsector is open in haar vacatures en aanwervingen. Zo zal taal, afkomst en geslacht héél weinig rol spelen. Desondanks zijn er momenteel niet veel vrouwen in de bouwsector aan de slag. Gelukkig verandert dit snel.
Ook krijgen nieuwe werkkrachten de nodige kansen. Neem je deze kansen aan, dan kan je ook snel doorgroeien tot een vaste waarde in het bouwbedrijf waar je actief bent.
Zelfstandig werken en eigen inbreng
Je hebt in de bouw een groot deel in eigen handen. Je werkritme en methodes worden gerespecteerd als deze er voor zorgen dat je goed en vlot kan werken.
De bouwsector is een moderne sector
In de bouwsector worden veel nieuwe technologieën gelanceerd die werken in de bouw aangenamer, vlotter en veiliger maken. Zo zijn 3D, elektronica en domotica zo goed als standaard geworden.
Nadeeltje is hier wel dat er regelmatig bijscholingen nodig zijn. Gelukkig worden deze bijscholingen en cursussen betaald door de werkgever. Meer zelfs: meestal kan je deze tijdens de werkuren volbrengen.
Er zijn verschillende soorten schrijnwerkers en elk heeft zijn taak en vaardigheid. Kies eerst welke schrijnwerker je wenst te zijn of worden en blader dan pas door de vacatures van binnenschrijnwerker, buitenschrijnwerker of schrijnwerker in een werkplaats/atelier.
Nergens is robotisering en automatisering zo goed zichtbaar als in de bouwsector. Enkele prachtige vernieuwingen en innovaties in de bouwsector�
Velen zien de bouwsector nog steeds als een uitweg voor werkzoekenden zonder diploma. Veel functies en beroepen in de bouw vergen echter een diploma of scholing van een paar jaar. gelukkig zijn er inderdaad nog enkele mogelijkheden voor personen zonder diploma...