Laborant wat mag je verwachten? Jobomschrijving en taken
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Laborant wat mag je verwachten? Jobomschrijving en taken

functies & beroepen > Laborant
Laborant wat mag je verwachten? Jobomschrijving en taken

Als laborant werk je in een labo. Logisch. Maar er zijn veel soorten laboranten, vakgebieden en sectoren waar je recht kan komen. Dus hoe kies je de juiste vacature als laborant?


Wat doet een laborant?
Als laborant gebruik je jouw kennis van chemie of biochemie om de kwaliteit van producten of grondstoffen te controleren. Deze kwaliteitscontrole kan preventief zijn of als research. 

De taken van een laborant hangen af van je functie, de sector en bedrijf waarin je tewerkgesteld bent. 

De meeste vacatures voor laboranten gericht op kwaliteitscontrole van producten of grondstoffen tijdens binnen de productie. soms worden deze functie QC laboranten genoemd. Je zal dan de meeste werkuren spenderen aan het uitvoeren van analyses op stalen. De sticker van QC laborant is echter voor veel vacatures te eng omdat er ook extra taken voor de laborant zijn weggelegd zoals:

Er zijn ook een 100 tal vacatures voor R&D laboranten. R&D laboranten doen preventief onderzoek op mogelijke verbeteringen van producten of grondstoffen.

Waar zoeken ze vaak laboranten?
Los van de sector waarin je werkt, zijn de meeste vacatures gericht op laboranten met een achtergrond in chemie. Als laborant sta je dan in voor controle op producten of grondstoffen binnen de productie. Daarnaast is het milieuaspect ook sterk vertegenwoordigd. Over productie en bedrijven heen zorgt de laborant hier voor dat de productie binnen de geldende milieuwetgeving valt voor klanten (gebruikers), werknemers en omwonenden van het bedrijf. 

Er zijn ook veel jobs binnen het jobdomein techniek. Deze jobs zijn vergelijkbaar met deze van de productie. Als voorbeeld nemen we een bouwbedrijf dat grondstalen ontvangt welke gecontroleerd moeten worden.

Als we dan op sectorniveau kijken, zien we dat de industriële sector koploper is qua aantal vacatures voor laboranten. Op afstand volgen de bouw en voedingssector. 

Daarom word je laborant in België
Als we luisteren naar de meeste laboranten dan valt het woord “verantwoordelijkheid” veel. De job van laborant zorgt er inderdaad voor dat alles veilig en volgens de normen verloopt. 

Ook de afwisseling van taken en werksfeer binnen het labo worden vaak genoemd. Het salaris is belangrijk voor de laborant maar niet doorslaggevend om voor een bepaalde werkgever of sector te kiezen.

Wat verdient een laborant? Een loon van 3.500 euro bruto per maand
Het loon van een laborant hangt af van de genomen opleiding. Een startende laborant met een secundair diploma zal net geen 3.000 euro verdienen. Zijn collega met een master kan al snel meer dan 4.000 euro bruto per maand verdienen.

Let er wel op dat de taken van een laborant met een secundair diploma en deze met een master sterk verschillend is in de zin van taken en verantwoordelijkheid. 

Mogelijke opleidingen tot laborant
Zoals hierboven reeds aangehaald, zijn er veel mogelijke opleidingen om laborant te worden. zo heb je de opleiding Chemie in het secundair (derde graad).

De meest gevolgde opleiding tot laborant is echter een Professionele bachelor op de hogeschool. Als kers op de taart kan je een master Industriële wetenschappen Biochemie volgen aan de universiteit.

Bekijk vacatures voor Laborant ▶
meer artikels over Laborant ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >