Ook al zijn de opleidingen tot laborant grotendeels gelijklopend, in het beroep zelf heb je verschillende soorten laboranten. Welke soorten laboranten zijn er en wat zijn de taken?
Je bent geen medisch laboratorium technoloog
Ben je op zoek naar de functie medische laborant of farmaceutisch laborant? dan mag je stoppen met lezen want dit is een totaal andere functie.
Als Laborant in Chemie of biochemie onderzoek je stalen van producten of grondstoffen en geen menselijke stalen.
Laborant Chemie
De meest gezochte soort laboranten. Je wordt ingezet bij het vervaardigen van producten of verwerken van grondstoffen. In de meest pure vorm bestaat je taak uit het nemen van stalen en het verwerken hiervan.
Laborant Biochemie
Met biochemie kan je in de voedingssector werken maar ook in klinische laboratoria. Je zal dan biomedische analyses uitvoeren zoals PCR testen Corona bijvoorbeeld.
Laborant Milieutechnologie
hier sta je in voor het uitvoeren van organische analyses. Je zal in hoofdzaak op zoek gaan naar vervuiling of verontreiniging. De functie van laborant milieutechnologie heeft een grote overlapping met milieucoördinator. tijdens je laborant-opleiding krijg je tevens het getuigschrift van Milieucoördinator B.
Kwaliteitscontroleur: QC laborant
Als QC laborant is je functie vrij divers. Zo kan je instaan voor
Als laborant in procestechnieken kan je ook solliciteren op vacatures voor operator in de chemie. Dan neem je niet enkel stalen maar hou je het volledige proces en bijbehorende parameters in de gaten.
R&D laborant
Een R&D laborant gaat in het labo op zoek naar mogelijke verbeteringen van het product of grondstof. Dit kan door andere samenstellingen of een aangepast productieproces op te zetten.
In kleinere bedrijven wordt deze functie als team gecombineerd met de functie van QC laborant.
Als laborant werk je in een labo. Logisch. Maar er zijn veel soorten laboranten, vakgebieden en sectoren waar je recht kan komen. Dus hoe kies je de juiste vacature als laborant?
Om het salaris van laboranten goed in te kunnen schatten moet je weten welke opleiding en diploma de laborant volgde plus in welke sector de laborant actief is.
Om laborant te worden heb je verschillende opleidingen ter beschikking. De meeste opleidingen tot laborant zijn van bachelor niveau maar er zijn ook secundaire opleidingen, master en een graduaat in avondopleiding