Om het salaris van laboranten goed in te kunnen schatten moet je weten welke opleiding en diploma de laborant volgde plus in welke sector de laborant actief is.
Laborant en zijn loon: 2.500 tot 4.500 euro per maand bruto
Ik hoor al velen onder jullie roepen “Dit houdt geen steek!”
Maar spijtig genoeg is dit wel een feit omdat werkgevers rekening houden met je diploma (secundair, graduaat, bachelor of master). Ook de sector waarin je actief bent, zorgt voor een lager of hoger loon op het einde van de maand.
Hoe zit dat? Wel: in belgië is de chemische sector een goed betalende werkgever en daar profiteert de laborant van mee. Heb je dan nog eens het geluk dat je bedrijf in een grote industriële zone ligt met veel openstaande vacatures, dan mag je zeker denken aan een hoger dan gemiddeld loon.
Startent laborant verdient 2.500 euro bruto per maand
Als beginnende laborant zal je 2.500 per maand bruto ontvangen. Spijtig genoeg zal je buiten de standaard extralegale voordelen zoals groepsverzekering, maaltijdcheques, niet veel extra’s ontvangen. Maar hoe dan ook is dit al een aardig bedrag in vergelijking met sommige andere beroepen.
Netto verdient een laborant ongeveer 1.800 euro per maand. Daar bovenop krijgt hij vaak ook een groepsverzekering en maaltijdcheques. Weet dat een nettoloon steeds afhankelijk is van je persoonlijke gezinssituatie.
Laborant in de chemie verdient 250 euro meer
Het salaris van een laborant werkzaam in de chemie zal omgerekend 250 euro per maand meer verdienen dan zijn of haar collega’s in andere sectoren. Dit komt door de andere CAO’s die opgesteld zijn plus het feit dat deze chemische bedrijven vaak gecentreerd zijn op industriële zones en havens. Moeilijker bereikbaar en geen omwonende werknemers die ze kunnen verleiden met snel woon-werk verkeer.
Laborant met bachelor of master kan tot 500 euro per maand meer verdienen
Vind je de verschillen in loon van een laborant per sector groot? Kijk dan maar eens naar de verschillen in het salaris van een bachelor of master in vergelijking met laborant met een secundair diploma. De verschillen in loon lopen op tot 500 euro per maand.
Laboranten met een graduaat bengelen qua loon ergens tussen de twee uitersten in.
Laat je echter niet ontmoedigen door dit verschil in loon want enkele jaren ervaring en misschien enkele bijkomende cursussen / opleidingen en je springt direct een paar treden hoger.
Veel werkgevers verdenken laboranten met een masterdiploma er ook van enkel uit te zijn op een snelle carrière en dat ze dus niet lang willen blijven werken als laborant.
Doorgroeimogelijkheden voor laboranten
Wil je als laborant doorgroeien of promotie maken dan doe je dat binnen hetzelfde bedrijf via:
Laboranten met ervaring stoten door tot 4.500 euro per maand
Het loon van een ervaren laborant klimt tot 4.500 euro per maand als deze laborant aan alle wensen voldoet zoals:
Als laborant werk je in een labo. Logisch. Maar er zijn veel soorten laboranten, vakgebieden en sectoren waar je recht kan komen. Dus hoe kies je de juiste vacature als laborant?
Ook al zijn de opleidingen tot laborant grotendeels gelijklopend, in het beroep zelf heb je verschillende soorten laboranten. Welke soorten laboranten zijn er en wat zijn de taken?
Om laborant te worden heb je verschillende opleidingen ter beschikking. De meeste opleidingen tot laborant zijn van bachelor niveau maar er zijn ook secundaire opleidingen, master en een graduaat in avondopleiding