Mogelijke opleidingen tot laborant
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Mogelijke opleidingen tot laborant

functies & beroepen > Laborant
Mogelijke opleidingen tot laborant

Om laborant te worden heb je verschillende opleidingen ter beschikking. De meeste opleidingen tot laborant zijn van bachelor niveau maar er zijn ook secundaire opleidingen, master en een graduaat in avondopleiding


Opleidingen: wees er vroeg bij
Als je laborant wenst te worden, beslis je dit best vanaf jonge leeftijd want er zijn weinig mogelijkheden om later in het beroep te stappen. De verschillende opleidingen tot laborant zijn steeds verschillende jaren en de enigste mogelijkheid tot avondonderwijs is best zwaar te noemen.

Reguliere school: secundair
Als je via het secundair onderwijs laborant wenst te worden dan is de snelste oplossing Chemie in het TSO derde graad. Chemie is een technisch-wetenschappelijke studierichting dat chemie concreet toepast.

Ook de graduaatsopleiding in de hogere school geeft dezelfde garanties en taken al zal je dan met enkele jaren ervaring sneller kunnen doorstromen. 

Ongeveer 20 procent van de vacatures voor laborant zijn weggelegd voor iemand met een secundair of graduaatsdiploma.

Chemische procestechnieken
De se-n-se chemische procestechnieken heeft een vervolmakingsfunctie. Het spitst zich vooral toe op techniek en chemie tijdens procestechnieken. Als laborant of procesoperator hou je vanuit een controlekamer toezicht op het verloop van chemische processen in een fabriek

Hoger onderwijs: bachelor chemie
In het hoger onderwijs heb je 5 mogelijkheden om het te schoppen tot laborant:

  1. Chemie : Biochemie (Professionele bachelor)
  2. Chemie : Chemie (Professionele bachelor)
  3. Chemie : Milieutechnologie (Professionele bachelor)
  4. Chemie : Procestechnologie (Professionele bachelor)
  5. Industriële wetenschappen : Chemie (Academische bachelor)

#1 Bij de bachelor Biochemie ligt de focus op de link tussen biologie en chemie. Men bekijkt vooral de reacties in het menselijk lichaam en in onze voeding. 

#2 De bachelor Chemie probeert een zo ruim mogelijke chemische vorming mee te geven en is zeer praktijkgericht. Ook in deze bachelor komt biochemie aan bod.

#3 Een volledig ander straatje van de chemie is de bachelor Milieutechnologie. Hier kijkt men verder naar impact van stoffen op mens, dier en milieu.  Bij deze bachelor krijg je ook het getuigschrift Milieucoördinator B in handen.

#4 Procestechnologie is een bachelor waarbij men studenten klaarstoomt om toezicht te hebben op chemische processen binnen bedrijven. Deze richting is praktijkgericht en breed wetenschappelijk.

#5 Als enigste academische bachelor van de 5 is Industriële wetenschappen Chemie. Deze opleiding volg je aan één van de 6 universiteiten die Vlaanderen rijk is. Na het behalen van je diploma mag je jezelf industrieel ingenieur noemen.

Hoger onderwijs: master Industriële wetenschappen Biochemie
Deze master stelt je in staat om laborant te worden met leidinggevende taken. Natuurlijk kan je zelf ook industriële chemische processen ontwerpen, uittesten, uitvoeren en verbeteren. 
Met deze master in handen kan je breed solliciteren op vacatures van laborant: R&D laborant of werken in een onderzoekscentrum (testing), oprichten nieuwe testmethodes of labo’s en noem maar op. 

Laborant avondopleiding of volwassenenonderwijs: graduaat biotechnologie
Ben je op zoek naar een carrièreswitch? Dan is laborant zeker een interessante keuze want je hebt veel mogelijkheden en er is een grote werkzekerheid. 

Een laborant beschikt over enkele belangrijke vaardigheden en hard skills die je niet op enkele maanden onder de knie hebt. Als werknemer of werkzoekende kan je wel een graduaat volgen via avondonderwijs en afstandsonderwijs.

De graduaat Biotechnologie leidt tot het beroep laborant maar het is wel 3 jaar doorbijten.Er zijn namelijk 3 tot 4 avonden les per week (van maandag tot en met donderdag). Let er wel op dat voor de stages je overdag verlof zal moeten nemen. Maar laten we eerlijk zijn: na meer dan 2 jaar studeren weet je reeds of laborant je nieuwe beroep zal zijn of niet.

Bekijk vacatures voor Laborant ▶
meer artikels over Laborant ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >