Begeleider voor kansengroepen op de arbeidsmarkt
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Begeleider voor kansengroepen op de arbeidsmarkt

functies & beroepen > Begeleider / Opvoeder
Begeleider voor kansengroepen op de arbeidsmarkt

Een vreemde eend in de bijt van begeleiders en opvoeders is de begeleider voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze begeleiders hebben geen specifieke sociale opleiding nodig maar vooral een pak goesting om mensen te helpen. 


Wat doet een begeleider voor kansengroepen?
De begeleider voor kansengroepen begeleidt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij hun taak op het werk. 

De meeste vacatures voor begeleiders voor kansengroepen staan open in maatwerkbedrijven maar ook in andere bedrijfstakken van de sociale economie zoekt men begeleiders. We denken dan bijvoorbeeld aan:

In de sociale economie werken meer dan 24.000 personen uit kansengroepen. Elk van hen vraagt begeleiding op de ene of andere manier. 

Wat verwacht men van begeleiders voor kansengroepen
Sterk zijn in je vak en sociaal engagement. 

Met sociaal engagement bedoelen we vooral dat je een teamspeler en coach moet zijn. De bereidheid om mensen te begeleiden tijdens hun werk primeert boven het strikte leiding geven. Dit kan door:

Maar vooral aanwezig zijn en begrip tonen voor de persoonlijkheid van je collega. Effectief samenwerken is even belangrijk als de taken correct en tijdig uit te voeren.

Met sterk zijn in je vak bedoelen we dan weer dat je autonoom kan werken binnen je takenpakket. Ook dat je eventueel foutjes kan herstellen die binnen je team gebeurt zijn.

De meest voorkomende taken voor begeleiders voor kansengroepen zijn:

Welk loon ontvang je als begeleider?
Ondanks het feit dat je als begeleider goed verloont wordt, zal je loonpakket soms iets lager uitvallen dan wanneer je de functie zou uitoefenen binnen een regulier bedrijf. Plus hangt je loon ook af van je studiniveau en ervaring. 

Zo kom je als begeleider met A2 diploma waarschijnlijk aan 2.250 euro bruto per maand (nettoloon van 1.800 euro per maand). Heb je als begeleider een A1 dan ontvang je ongeveer een brutoloon van 2.550 euro bruto. 

Deze lonen voor begeleider in de sociale sector zijn enkel om een richting te geven. Aarzel niet om tijdens de sollicitatieronde de mogelijkheden rond je loonpakket af te tasten.

Welke functietitels worden gebruikt voor begeleider in de sociale economie?
In tegenstelling tot bedrijven die personen met een opleiding begeleider / opvoeder zoeken, gebruiken bedrijven voor begeleiders in de sociale economie vaak andere functietitels dan begeleider of opvoeder. De meest voorkomende functietitels zijn:

Er zijn dus aardig wat vlaggen die de lading kunnen dekken. Kijk vooral naar taakomschrijving en bijkomend ook naar de gevraagde kenmerken bij het profiel. Maar vooral zoek je tussen de vacatures voor begeleider. Op sommige websites zoals de VDAB heb je ook nog de indeling ‘monitor-begeleider in de sociale economie’ maar dit komt niet zo veel voor. Zeker niet op jobsites die internationaal actief zijn.

Twijfel je of de vacature wel voor jou bestemd is? Zoek dan even het bedrijf op dat de vacature live plaatste. Op de websites zie je snel of een bedrijf actief is in de sociale economie. 

Bekijk vacatures voor Begeleider / Opvoeder ▶
meer artikels over Begeleider / Opvoeder ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >