Er zijn specifieke opleidingen die je kan volgen om te kunnen werken als begeleider of opvoeder.
Opvoeder / begeleider op secundair niveau
De eerste en snelste opleiding om succesvol te solliciteren op vacatures voor opvoeder / begeleider is deze van jeugd- en gehandicaptenzorg. Deze opleiding bevindt zich in de derde graad van het TSO. Enkel een getuigschrift van het 2de leerjaar van de 2de graad ASO, TSO of KSO is nodig om deze opleiding te starten
In deze opleiding krijg je de nodige theoretisch kennis toegerijkt om goed te functioneren maar je attitude en sociale vaardigheden zijn even belangrijk.
Je leert werken met mensen van alle leeftijden en eventuele beperkingen maar ook handvatten om om te gaan met sociale betrokkenheid, discretie en inlevingsvermogen.
Deze opleiding geeft je ook toegang tot het beroep van verzorgende of kinderbegeleider.
Se-n-Se na opvoeder / begeleider: internaats- en leefgroepwerking
Wie er een jaartje extra bovenop wil doen na de opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg kan zich focussen op de Se-n-Se opleidingen internaatswerking en leefgroepwerking.
Als internaatsopvoeder wordt verwacht dat je grote groepen kinderen kan begeleiden bij hun studies of hun kan entertainen. Om dit te kunnen worden je verschillende opvoedingsstijlen en ontwikkelingspsychologie aangeleerd plus krijg je inzicht in de verschillende opvoedingsmilieus.
Binnen de opleiding leefgroepenwerking leer je vooral werken binnen een team in de orthopedagogische sector. Groepsgebeuren begeleiden en ondersteuning bieden aan personen aan alle personen betrokken tot je leefgroep
Orthopedagogie - Professionele bachelor
Een stapje hoger is de professionele bachelor orthopedagogie. De opleiding orthopedagogie bestaat onder meer uit:
De opleiding leert je vooral om de best mogelijke coach te worden voor de persoon die je zal begeleiden. Dit kan gaan over:
Heb je deze professionele bachelor orthopedagogie voltooid dan mag je jezelf praktijkgerichte orthopedagoog noemen.
Opvoeder volwassenenonderwijs: 2 tot 3 jaar
Er is ook een mogelijkheid om de opleiding Opvoeder - begeleider Jeugd & Gehandicaptenzorg te volgen als volwassenen. Maar hou rekening met het feit dat je dit minstens 2 jaar kost. Een snelle overstap is niet direct mogelijk.
Begeleider of opvoeder worden is een mooie roeping maar enkel als je de juiste keuze uit alle mogelijke taken en bedrijven kan maken, zal je ook werkelijk een opvoeder of begeleider blijven…
Het loon van een opvoeder / begeleider hangt sterk af van het bedrijf waarin gewerkt wordt. We geven je een kort overzicht en schatting van het salaris dat je mag verwachten als begeleider of opvoeder
Een vreemde eend in de bijt van begeleiders en opvoeders is de begeleider voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze begeleiders hebben geen specifieke sociale opleiding nodig maar vooral een pak goesting om mensen te helpen.
Het is niet altijd simpel om een goede motivatiebrief op te stellen als begeleider. Wij helpen je dus graag een handje als je solliciteert voor de functie als begeleider...
Een groot verschil tussen opvoeder en begeleider zijn de functies en bijbehorende taken. Lees waar je kan werken als opvoeder of begeleider zonder diploma of specifieke vorming.