Begeleider of opvoeder worden is een mooie roeping maar enkel als je de juiste keuze uit alle mogelijke taken en bedrijven kan maken, zal je ook werkelijk een opvoeder of begeleider blijven…
Loon van begeleider / opvoeder
Het loon van een begeleider / opvoeder hangt sterk af van waar hij of zij werkt. De loonbarema's voor een startende begeleider / opvoeder starten van 2.250 euro bruto per maand.
Met enkele jaren ervaring zal een begeleider / opvoeder ongeveer 2.500 euro bruto per maand verdienen. Met een promotie tot hoofdopvoeder kan je loon met 500 euro bruto aandikken.
Taken van opvoeder / begeleider
Ook hier moeten we spijtig genoeg zeggen dat de taken te divers zijn en sterk afhankelijk van de werkgever. Zo kan je doelgroep bestaan uit begeleiden van:
Telkens kan je bij elke doelgroep ook nog een bepaald aspect in begeleiden of opvoeden belichten:
Wat wil je doen? Verzorgen, opvoeden of begeleiden?
Dat zijn drie kerntaken waartussen je kan kiezen als opvoeder / begeleider. Kijk waar jij sterk in bent of waar je in verder wenst te werken. Zo kan je snel door de verschillende vacatures van opvoeder / begeleider scrollen.
Vraag tijdens een sollicitatiegesprek goed naar de taken en eventueel ook naar het takenpakket van andere functies zodat je goed zicht hebt op de manier van werken binnen het bedrijf of instelling.
Want ook al valt de functie vaak onder de noemer begeleider / opvoeder ze hebben beide een andere invulling en takenpakket. Sterker nog: veel begeleiders zullen het niet aangenaam vinden als ze opvoeder genoemd worden. Het is namelijk hun taak niet om op te voeden maar hun doelgroep te begeleiden in hun dagelijkse leven, bepaalde taken of werkzaamheden.
Afhankelijk van de doelgroep doe je meer of minder begeleidend werk en/of fysieke verzorging.
Hoe en waar wil je werken?
Zoals je reeds kon lezen, is de invulling van de functie opvoeder / begeleider heel ruim. Net als het takenpakket, zijn ook de verschillende bedrijfstakken enorm:
Afhankelijk van je werkplek zal je ook een functietitel krijgen. Als voorbeeld nemen we een begeleider die ingeschreven werd als animator in een WZC. Hou rekening met het feit dat er voor elke bedrijfstak een ander paritair comité geldig kan zijn. Dit houdt in dat je loonbarema’s en werktijden kunnen verschillen.
Samenvatting van functietitels en mogelijke tewerkstellingsplaatsen
Omdat het niet altijd even eenvoudig is om het juiste profiel te vinden sommen we enkele typische functies op waarin begeleider of opvoeders actief zijn. We zullen ook trachten de bedrijfstak te vermelden om je zoektocht tussen de verschillende vacatures voor begeleider/ opvoeder te vereenvoudigen.
Voor het begeleiden of opvoeden van personen met een handicap hebben we een afzonderlijke indeling gemaakt
Het loon van een opvoeder / begeleider hangt sterk af van het bedrijf waarin gewerkt wordt. We geven je een kort overzicht en schatting van het salaris dat je mag verwachten als begeleider of opvoeder
Een vreemde eend in de bijt van begeleiders en opvoeders is de begeleider voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze begeleiders hebben geen specifieke sociale opleiding nodig maar vooral een pak goesting om mensen te helpen.
Het is niet altijd simpel om een goede motivatiebrief op te stellen als begeleider. Wij helpen je dus graag een handje als je solliciteert voor de functie als begeleider...
Er zijn specifieke opleidingen die je kan volgen om te kunnen werken als begeleider of opvoeder.
Een groot verschil tussen opvoeder en begeleider zijn de functies en bijbehorende taken. Lees waar je kan werken als opvoeder of begeleider zonder diploma of specifieke vorming.