Het Belgisch beroepsgeheim is niet eenvoudig uit te leggen en is ook voor de opvoeder een complex gegeven. In dit artikel halen we enkele van de belangrijkste kenmerken aan binnen het beroepsgeheim van een opvoeder.
Wanneer is het beroepsgeheim geldig?
Als opvoeder of begeleider valt kennis van je doelgroep en zeker deze van individuele personen, onder de noemer van beroepsgeheim. Dit betekend dat je niets mag bekendmaken van wat binnen je functie verteld werd.
Hoe kan je informatie krijgen als begeleider of opvoeder die valt onder beroepsgeheim?
Het beroepsgeheim blijft ook gelden als de vertrouwensrelatie stopt. Het is ook logisch dat deze vertrouwensrelatie stopt na het beëindigen van je arbeidsovereenkomst dus ook dan blijft het beroepsgeheim gelden.
Wat valt niet onder het beroepsgeheim?
Alle informatie zonder details of concrete namen vallen niet onder de term beroepsgeheim. Uitzonderingen zijn:
LET OP: bij twijfel bespreken met je leidinggevende
Twijfel je of bepaalde informatie onder het beroepsgeheim valt dan bespreek je dit met je leidinggevende. Schets de situatie zonder details of concrete namen zodat de leidinggevende kan inschatten hoe de situatie verder aangepakt dient te worden.
Bij aanvang van je tewerkstelling zal je leidinggevende of iemand van de personeelsafdeling je zeker en vast duidelijk maken welke informatie vrij gedeeld mag worden en welke informatie onder het beroepsgeheim valt.
Begeleider of opvoeder worden is een mooie roeping maar enkel als je de juiste keuze uit alle mogelijke taken en bedrijven kan maken, zal je ook werkelijk een opvoeder of begeleider blijven…
Het loon van een opvoeder / begeleider hangt sterk af van het bedrijf waarin gewerkt wordt. We geven je een kort overzicht en schatting van het salaris dat je mag verwachten als begeleider of opvoeder
Een vreemde eend in de bijt van begeleiders en opvoeders is de begeleider voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze begeleiders hebben geen specifieke sociale opleiding nodig maar vooral een pak goesting om mensen te helpen.
Het is niet altijd simpel om een goede motivatiebrief op te stellen als begeleider. Wij helpen je dus graag een handje als je solliciteert voor de functie als begeleider...
Er zijn specifieke opleidingen die je kan volgen om te kunnen werken als begeleider of opvoeder.