Het beroep begeleider / opvoeder kan je uitoefenen binnen bepaalde klassen. Afhankelijk van je opleiding val je binnen een bepaalde klasse zoals klasse 1 of klasse 2B. Wat is het belang van klassen bij opvoeder / begeleider en kan je later nog doorgroeien tot een andere klasse?
Eerst en vooral: het verschil tussen opvoeder en begeleider
Ook al vallen opvoeder en begeleider onder één bepaalde functietitel, zijn zijn erg verschillend. Een begeleider zorgt voor een betere integratie binnen de maatschappij of tewerkstelling. Een opvoeder verzorgt of coacht actief hun doelgroep.
Wat zijn de klassen binnen de opleiding begeleider / opvoeder?
Afhankelijk van je opleiding wordt je tewerkgesteld als opvoeder / begeleider in een bepaalde klasse. De grootste opdeling is deze tussen hoger onderwijs en secundair onderwijs:
secundair onderwijs zonder specifieke vorming: klasse 3 en klasse 2b
secundair onderwijs met specifieke vorming: klasse 2a
hoger onderwijs: klasse 1
Belangrijk om te weten is dat klasse 1 een specifieke opleiding binnen het hoger onderwijs vraagt.
Waarom zijn deze klassen belangrijk?
Het belangrijkste wapenfeit binnen de indeling van begeleider / opvoeder in klassen is de verloning. Het loon van een begeleider / opvoeder hangt namelijk samen met de klasse waarin hij geplaatst wordt.
Zo zal in theorie een begeleider in klasse 2b een ander loon krijgen dan dezelfde begeleider in klasse 2a of klasse 1.
In praktijk zijn het vooral de taken van de begeleider / opvoeder of de doelgroep (patiënten, kinderen, ouderen, leefgroep, … ) die het loon bepalen. Wel is het zo dat begeleiders of opvoeders zonder specifieke vorming niet voor elke doelgroep mogen werken. Lees steeds goed de vacatures voor begeleider / opvoeder om te weten of je effectief in aanmerking komt.
Heb je hoge ambities of wil je carrière maken binnen de personenzorg?
Nog een bijkomend feit is dat de klassenindeling maar vooral je opleiding mee bepalen hoe snel je carrière kan maken. Zo zal je met een hogere opleiding sneller kunnen doorgroeien naar hoofdopvoeder / hoofdbegeleider.
Begeleider of opvoeder worden is een mooie roeping maar enkel als je de juiste keuze uit alle mogelijke taken en bedrijven kan maken, zal je ook werkelijk een opvoeder of begeleider blijven…
Het loon van een opvoeder / begeleider hangt sterk af van het bedrijf waarin gewerkt wordt. We geven je een kort overzicht en schatting van het salaris dat je mag verwachten als begeleider of opvoeder
Een vreemde eend in de bijt van begeleiders en opvoeders is de begeleider voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze begeleiders hebben geen specifieke sociale opleiding nodig maar vooral een pak goesting om mensen te helpen.
Het is niet altijd simpel om een goede motivatiebrief op te stellen als begeleider. Wij helpen je dus graag een handje als je solliciteert voor de functie als begeleider...
Er zijn specifieke opleidingen die je kan volgen om te kunnen werken als begeleider of opvoeder.