Koeltechniekers zijn gegeerd in België. Je hebt er wel de juiste opleiding voor nodig. Waar kan je de juiste opleiding volgen en geeft je direct toestemming om te werken als koeltechnicus?
Koeltechnieker worden via regulier onderwijs
Met regulier onderwijs bedoelen we het standaard dagonderwijs. De secundaire scholen en modulair leren vallen daaronder.
TSO 3e graad koeltechnieken is de sleutel
De meeste koeltechnieker vacatures spreken over de 3e graad koeltechnieken om kans te maken tot de job.
Deze keuze is vrij logisch want de 3e graad koeltechnieken is heel praktisch gericht en je bent klaar voor de arbeidsmarkt direct te betreden. Met de nodige bedrijfsbezoeken, stages en GIP-projecten (GIP = geïntegreerde proef)
Een kort overzicht van je leerprogramma:
Elektromechanica
Zit je in de richting elektromechanica? Geen probleem!
Met een beetje goede wil vind je snel een werkgever die je alle extra’s over HVAC bijleert. Groot voordeel is dat je elektromechanieker een bredere basis elektriciteit, mechanica en elektronica hebt. Koeltechnisch heb je wel achterstand in te halen.
Specialisatie in Industriële koeltechnieken of Industriële warmtetechnieken
Industriële koelinstallaties hebben een ingewikkelde opbouw en werking. Via een specialisatiejaar krijg je ook deze HVAC installaties onder de knie.
Een diepgaande kennis van de fysische verschijnselen van het koelproces, de industriële montage en opbouw evenals de werking van de deelcomponenten (elektriciteit, regeltechniek, ...) is hier een belangrijke factor.
Tijdens deze specialisatie ga je ook dieper in op:
Koeltechnieker avondonderwijs
Wil je veranderen van loopbaan of sterken staan bij je sollicitatie op een vacature als koeltechnieker? Kies dan voor een avondopleiding als koeltechnieker in het volwassenenonderwijs.
Het aantal effectieve lesuren valt goed mee met nog geen 150 lesuur maar vaak wordt de opleiding verspreid over 3 jaar waarvan het eerste jaar volledig in teken van elektriciteit en Koelmonteur staat. Pas in het 2de en 3de jaar worden koeltechnische installaties behandelt.
Voor wie geen geduld heeft, is het handig om te weten dat er al veel werkgevers personen na het eerste jaar willen aanvaarden op voorwaarde dat de cursus afgewerkt wordt en het bijkomende certificaat behaalt wordt.
Certificaat als koeltechnieker
Sommige opleidingen succesvol afronden, levert je direct een certificaat op als koeltechnieker. Echter zal je bij veel andere opleidingen, zeker in het avondonderwijs of volwassenenonderwijs, nog eens afzonderlijk je certificaat als koeltechnieker moeten behalen. Dit certificaat heb je nodig om de Vlaamse erkenning als koeltechnicus te krijgen.
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker