HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Wat betekent de HVAC afkorting?
HVAC is een Engelse afkorting voor 3 verschillende energetische comforten:
De afkorting wordt breed gebruikt en als werknemer zal je soms taken buiten deze 3 moeten doen. Als voorbeeld nemen we het plaatsen van sanitaire leidingen.
Verschillende soorten HVAC systemen
Onder de noemer HVAC vallen vele systemen. De meest voorkomende soorten HVAC systemen waar HVAC techniekers vacatures voor open staan zijn warmtepompen, ventilatie en verwarmingssystemen. Dit kan zowel particulier als industrieel gericht izjn.
Wat doet een HVAC installateur?
Waar veel particulieren een HVAC installateur zoeken om hun huis op te knappen qua verwarming of sanitair, wordt bij werkgevers en werknemers de term HVAC technieker meer gebruikt. Dit komt omdat de taken van een technieker breder zijn dan een installateur.
Een HVAC installateur plaatst nieuwe HVAC installaties zoals een centrale verwarming, ventilatiesysteem, warmtepompen of airco’s. HVAC installateurs staan ook in voor het onderhoud of depanneren van hun installaties.
EEn HVAC technieker kan dit ook maar kan ook een volledig ander takenpakket toegeschoven krijgen zoals werken aan industriële installaties of koelwagens onderhouden.
Andere namen voor een HVAC technieker
De functie HVAC technieker kan vele ladingen dekken. Zo zoeken werkgevers of bedrijven vaak andere functies maar noemen ze deze HVAC technieker. Enkele voorbeelden:
HVAC Opleidingen volgen
Er zijn verschillende opleidingen tot HVAC technieker of koeltechnieker waaronder enkele in in het secundair onderwijs.. Maar weet dat je met een graduaat of professionele bachelor pas echt het verschil maakt.
Wil je echter doorgroeien tot HVAC engineer dan kan je best een bachelor of master volgen in de mechanica of elektromechanica. Ook ingenieurswetenschappen zijn een optie.
Voel je een late roeping tot HVAC technieker? Avondschool of volwassenenonderwijs is mogelijk maar hier kies je direct een specialisme zoals koeltechnieker; verwarmingstechnieker of loodgieter. Je kan na je opleiding extra vaardigheden niches binnen HVAC aanleren.
HVAC vacatures zoeken
Natuurlijk heb je als doel werk te vinden als HVAC technieker. Om vlot door de HVAC vacatures te zoeken, maak je best eerst een keuze wat je echt wenst te doen en in welke omgeving je dit wenst te doen.
Maak daarna ook een gerichte CV en motivatiebrief als koeltechnieker of HVAC technieker op. Als je daar je motivatie duidelijk kan specifiëren, maak je meer kans op de job want werkgevers zijn vooral op zoek naar gemotiveerde HVAC techniekers die zich af en toe willen bijscholen. En dat lukt enkel als je je werk met plezier doet.
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker
Koeltechniekers zijn gegeerd in België. Je hebt er wel de juiste opleiding voor nodig. Waar kan je de juiste opleiding volgen en geeft je direct toestemming om te werken als koeltechnicus?