In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Werken als koeltechnieker: taken en verantwoordelijkheden
Koeltechnieken is een heel specifieke studierichting en de uit te voeren taken zijn gericht op koeling en klimatisering. Dat wil niet zeggen dat vacatures voor koeltechniekers enkel open staan voor techniekers met deze specifieke opleiding. Daarvoor is de poule koeltechniekers te klein.
Wat doet een koeltechnieker?
Een koeltechnieker staat in voor het instellen, opstarten en onderhouden van HVAC installaties. HVAC is de engelse samenstelling voor Heating, Venting en AirConditioning of in het nederlands: verwarming, ventilatie en luchtbehandeling.
Koeltechnieker worden
Om koeltechnieker te worden, kan je een specifieke opleiding volgen maar vaak is een sterke elektromechanische kennis reeds voldoende. Wel is het zo dat er tijdens opleidingen in koeltechnieken reeds een certificaat als koeltechnicus wordt toegekend. Dit heb je nodig om je beroep uit te oefenen.
Omdat er met gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen gewerkt wordt, is er een verplichte erkenning nodig om als koeltechnieker werkzaam te mogen zijn. Deze erkenning kan je behalen tijdens je opleiding of via een erkend opleidingscentrum koeltechnieker.
Een specifieke opleiding geeft je sneller toegang tot de arbeidsmarkt en beïnvloedt je loon als koeltechnieker. Zonder specifieke opleiding in koeltechnieken zal je dit moeten compenseren via ervaring.
De meest voorkomende taken van een koeltechnieker
Nu we weten dat een koeltechnieker zich focust op HVAC, bekijken we zijn dagindeling van naderbij. De taken van een koeltechnieker zijn:
Als koeltechnieker heb je ook enkele administratieve taken:
Welke focus leg je in je beroep als koeltechnieker?
Er staan veel koeltechnieker vacatures open. De vraag is wat jij als koeltechnieker wenst te doen. Je kan natuurlijk kiezen voor een klein of groot bedrijf maar ook binnen je takenpakket heb je veel verschillen. Zo kan je in hoofdzaak bezig zijn met:
Zo merk je dat de eene koeltechnieker niet de andere is. Natuurlijk dien je ergens te starten maar het zal snel duidelijk worden welke taken je graag doet en welke taken je er met weerzin bijneemt.
Weet dat de perfecte job niet bestaat dus er zullen altijd wel taken of verplichtingen zijn die jou niet liggen. Deze mogen gewoon niet boven de 25 procent van je week vullen.
Soorten koeltechniekers
Hierboven las je de verschillende focussen die je als koeltechnieker kan leggen binnen je beroep. Je focus of takenpakket hangt ook sterk samen met het soort koeltechnieker je wenst te worden en in welk koeltechnisch bedrijf je werkzaam bent.
De soorten koeltechniekers zijn:
Er zijn nog meer soorten en specialisaties. Zoek naar de juiste invulling en werkgever om je te specialiseren en zo de meest gezochte koeltechnieker te worden binnen je branche.
Vaardigheden koeltechnieker
Er is geen overschot in koeltechniekers dus de meest gevraagde vaardigheid als koeltechnicus is zelfstandigheid. Ook al werk je in groep, je zal vaak zelf je taken of dag moeten inschatten.
Daarnaast zijn de meest gevraagde vaardigheden voor een koeltechnieker verantwoordelijkheid, leervermogen en communiceren.
Het volledige lijstje met vaardigheden voor ee koeltechnieker:
Het loon van een koeltechnieker schommelt tussen 17 en 19 euro per uur
Koeltechnieker staat in het lange rijtje van knelpuntberoepen in België. Net als bij andere techniekers zorgt dit voor een mooi loon als koeltechnieker.
Een ervaren koeltechnieker verdient gemiddeld een uurloon tussen de 17 en 19 euro bruto per uur. Dit komt neer op een maandloon van ongeveer 2.900 euro bruto.
Weet echter dat je salaris sterk afhankelijk is van je werkritme, team, extralegale voordelen en PC (sector). Het beroep van koeltechnieker is zo divers dat het moeilijk is een bepaalde stempel te drukken op het exacte uurloon.
Tip van de redactie: Zoek vooral een salaris en werkgever waar je jezelf comfortabel bij voelt. Elke dag met tegenzin werken voor enkele euro's meer per maand, houdt geen mens lang uit…
Hoe wordt je de meest gezochte koeltechnieker?
Je opleiding is doorslaggevend om vlot een mooie job als koeltechnieker te vinden. Heb je een technische opleiding dan kan je zeker en vast starten maar een erkenning als koeltechnieker en enkele jaren ervaring zal wonderen doen voor je carrière.
De meest gevolgde opleidingen voor koeltechniekers zijn
Certificaat in koeltechniek en Vlaamse erkenning als koeltechnicus
Je kan niet zomaar werken aan HVAC-installaties als koeltechnieker. Je hebt een Vlaamse erkenning nodig.
Een Vlaamse erkenning als koeltechnicus krijg je enkel als je het certificaat in koeltechniek hebt. Je dient ook elke 5 jaar een Actualisatie-examen Koeltechniek te ondergaan.
PS: een een RESCERT-certificaat is niet geldig om de Vlaamse erkenning als koeltechnicus aan te vragen.
Vacatures voor koeltechniekers
In België is er een groot tekort aan koeltechniekers. Het aantal openstaande koeltechnieker vacatures loopt in Vlaanderen alleen al boven de 1.000. En door het langzaam overschakelen van fossiele brandstoffen richting warmtepompen zal het beroep koeltechnieker nog meer onder druk komen te staan.
De meeste vacatures voor koeltechnieker vind je bij particuliere HVAC-installatiebedrijven en industriële HVAC installatiebedrijven (verwarmings-, koel en luchttechnische installaties).
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker
Koeltechniekers zijn gegeerd in België. Je hebt er wel de juiste opleiding voor nodig. Waar kan je de juiste opleiding volgen en geeft je direct toestemming om te werken als koeltechnicus?