Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker
Zoek je een job? Zoek op beiden!
Als je op zoek bent naar een job als koeltechnieker of als HVAC technieker dan zoek je best even op beide functietitels. De kans is groot dat je veel vacatures dubbel ziet verschijnen maar enkelen staan uniek. Zeker doen dus!
Ook WorkTalia staan beide functies gegroepeerd onder één noemer. Bij ons zoek je dus op vacatures koeltechnieker - HVAC technieker.
Wat is het verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker
Als we dan toch dieper graven naar wat bedrijven zoeken van een technieker komen we uit bij kleine verschillen.
Een koeltechnieker installeert, onderhoudt en herstelt vooral koelinstallaties zoals warmtepompen. Een HVAC technieker installeert, onderhoud en herstelt verwarmingsinstallaties en sanitaire installaties.
Dit is het verschil dat we merken bij werkgevers. Eigenlijk is HVAC technieker de overkoepelende term.
Wat kan een koeltechnieker dat een HVAC technieker niet kan?
In geen enkele vacature vonden we een HVAC technieker die ook aan koelmachines werkt. Zo denken we direct aan de warmtepomp van koelkasten of diepvriezers. Al dan niet industrieel.
Ook zal een koeltechnieker een bredere kennis dienen te hebben van elektriciteit. Dit omdat hij elektrische montage moet doen.
Een koeltechnieker werkt ook met koudemiddelen en voor deze werkzaamheden heeft hij of zij een speciaal certificaat als koeltechnieker nodig. Net zoals een HVAC technieker soms een attest als technicus gasvormige brandstoffen GI hebben. Dit om erkend Cerga-installateur te zijn.
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Koeltechniekers zijn gegeerd in België. Je hebt er wel de juiste opleiding voor nodig. Waar kan je de juiste opleiding volgen en geeft je direct toestemming om te werken als koeltechnicus?