Hoeveel kost een werknemer werven en selecteren: de prijs van recruitment
WorkTalia
Clickimage
log in
vacatures plaatsen?
HR specialist
freelancer / consultant?
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
HR & recruiting
werkgevers
test jezelf
sector / functies
mijn loopbaan
vacatures
Hoeveel kost een werknemer werven en selecteren: de prijs van recruitment
Hoeveel kost een werknemer werven en selecteren: de prijs van recruitment Velen onderschatten hoeveel het kost om personeel aan te werven. Er wordt vaak gedacht dat de plaatsing van vacatures de grootste kost is van recruiting maar er zijn veel grotere kostenů
vacatures plaatsen op WorkTalia ▶
-
Hulp nodig? Gebruik onze HR experts ▶

Wat komt kijken bij personeel aanwerven of recruiting?
Er zijn veel taken die horen bij het recruiten of aanwerven van personeel. In sommige gevallen kan je enkele werving en selectie taken laten wegvallen omwille van het gezochte profiel of functie. De meest voorkomende taken van recruiting zijn:

In totaal mag je al snel rekenen op bijna 80 uur of 10 dagen werk per vacature. Heb je verschillende openstaande vacatures dan kan je enkele kostenposten onder de verschillende vacatures verdelen. Hoe meer gelijklopende vacatures je hebt, hoe lager de kost per vacature.

Reken ook dat voor sommige kandidaturen en vacatures er een langer aanwervingsproces nodig is. Zeker bij profielen die een lange of dure opleiding nodig hebben na hun aanwerving. 

Wat kost een werknemer aanwerven? 4.000 euro of meer...
Dus als we de gemiddelde kost nemen van een recruiter (als werknemer) en bijkomende kosten zoals plaatsen van vacatures en dergelijke komen we op:

Zo komen we op een totale aanwervingskost van 3.300 euro als we alles zelf doen en een sterke recruiter in ons bedrijf werkzaam hebben. Heb je enkel algemene HR medewerkers zal de kost hoger uitkomen door een gebrek aan ervaring en extra opzoekwerk. 

Reken voor een algemene vacature op een kost tussen de 4.000 en 6.000 euro voor het aanwerven van een nieuwe werknemer. 

Moeilijkere profielen lopen al snel op boven de 10.000 tot wel 15.000 euro per geschikte kandidaat die langer dan 6 maand in dienst blijft.

Hou er zeker rekening mee dat je recruiter niet steeds de tijd of expertise in huis heeft om moeilijke vacatures (knelpuntberoepen, hogere profielen, … ) in te vullen. 

Hoeveel kost een externe recruiter? Zelfde kost. Minder risico.
Veel externe recruiters komen bij jou op kantoor en werken op zelfstandige basis of via een kantoor. Dit betekend dat je enkel moet betalen op het moment dat ze voor jou werken. Je kan ze ook veel korter inzetten zoals enkel voor één vacature of twee maal per jaar. Het is zeker niet ongewoon dat een externe recruiter slechts één dag per week op een bedrijf werkt. 

Door hun netwerk en ervaring zal de externe recruiter of recruiting consultant even snel een algemene vacature kunnen invullen als je eigen recruiter. 

Is de vacature echter specifiek of moeilijk in te vullen, zullen selectiebureaus goedkoper worden aangezien je interne recruiter op een bepaald moment geen raad meer weten over welke stappen hij nu moet ondernemen. 

Bij extreem moeilijke profielen zoals een senior IT profiel of directeur kan je zelf beter beroep doen op een headhunter die actief de markt afschuimt op zoek naar passief werkzoekenden. 

Ook interimkantoren zijn een goede optie
Als je zelf geen tijd hebt om vacatures te plaatsen en de nodige werving en selectie te doen, kan je steeds beroep doen op interimkantoren om personeel te zoeken. Deze kantoren nemen dan het volledige recruitingproces uit handen alsook verloopt de volledige tewerkstelling via deze interimkantoren.

Doe ook de tegengestelde oefening: bedrijfsverlies door een openstaande vacature
We bedoelen hiermee dat je best ook even berekend hoeveel het dagelijks kost aan je bedrijf als de vacature niet ingevuld is.  Minder klanten, minder productie, latere leveringen of updates, … Je zal merken dat de kost van een openstaande vacature vele malen hoger is langs deze kant dan de kost van recruiting. 

vacature plaatsen
Vacatures plaatsen
HR experts inhuren
HR experts inhuren
meer artikels over HRM - Personeel zoeken - werving en selectie ▶
vacatures plaatsen op WorkTalia ▶
Hulp nodig? Zoek tussen onze HR experts ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

testjes

sectoren

werkgever
neen dank je
Om je bedrijf gratis toe te voegen, vacatures te plaatsen of onze CV databank te gebruiken moet je eerst gratis lid worden.
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >