Schaars talent zoeken op een volledig andere manier naar vacatures. We zochten de meest markante dingen waar je als recruiter dient rekening te houden binnen je zoektocht naar die ene witte raaf.
WT +1.000 jobs in België - Plaats vacacatures op 15 Vlaamse jobsites vanaf 84 euro >Online, mobiel en vluchtig…
Als we de zoektocht van schaars talent naar vacatures moeten omschrijven, zijn het deze 3 woorden die me direct binnenvallen.
Het is eerder botsen op een bepaalde vacature dan echt zoeken. Logisch dat de kandidaten deze vacatures vooral online tegenkomen en dan specifieker op hun smartphone.
Probleem is wel dat slechts 9 procent van de potentiële sollicitanten de vacature opslaat voor later. De meeste laten het erbij en vergeten de wat, waar en wie van de vacature.
CV? Welke CV?
Een grote reden om hun zoektocht te staken, is het ontbreken van een cv. De meeste schaarse talenten worden binnengehaald via hun originele cv en daarna leren ze veel bij, ontvangen ze certificaten, hebben reeds 6 extra tools onder de knie en zo verder. Logisch dus dat na een jaar werken hun CV niet meer up-to-date is.
Als je dan vacatures tegenkomt waarbij je interesse hebt maar je dient een CV te uploaden, moet je afhaken. Veel bedrijven plaatsen de telefoon en mailadres van hun recruiter wel naast de vacature maar die stap lijkt voor velen toch te groot.
Direct contact met de werkgever
Dit gezegd zijnde, willen onze talentvolle werknemers wel graag direct contact met hun toekomstige werkgever. Als er een selectiebureau actief is, dient deze openlijk te zeggen over welk bedrijf het gaat. Vergeet niet dat onze kandidaten 2 tot 3 maal per maand gecontacteerd worden door werkgevers, selectiebureau’s of andere headhunters.
No free data!
Talenten hebben een allergische reactie ontwikkeld tegen het weggeven van hun gegevens. En deze reactie is te begrijpen als je weet dat 9 op de 10 keren deze data gebruikt wordt om de talenten in de toekomst “lastig” te blijven vallen.
Het is pas als er zekerheid is over de vacature dat het schaars talent overschakelt naar solliciteren en dus gegevens zal achterlaten.
Probeer dus zo weinig mogelijk barrières op te werpen op je jobsite zoals:
Talent screent vacatures maar leest de tekst niet echt
Herinner dat we zeiden dat talent vacatures doorzoekt op een vluchtige manier. Wel in het verlengde van dit feit, is het logisch dat onze witte merels de vacatureteksten niet echt grondig lezen maar deze eerder screenen.
Hoe kan je dit als recruiter oplossen? Wel door je vacaturetekst mooi op te maken en niet te veel woorden te gebruiken. een kleine opsomming:
Zorg daarnaast ook voor herkenbaarheid van je bedrijf en eventueel de job zelf. Employer branding is belangrijk om schaars talent aan te trekken.
Ik analyseer voor ik solliciteer!
Dat is wat talent doet bij het zoeken naar een nieuwe job. Ze analyseren zo veel mogelijk om alle risico’s en stress te vermijden. Het is dus aan jou om alle informatie te verstrekken.
TIP: probeer niet je volledig business model of employer brand te verdedigen in de vacaturetekst zelf. Een link naar een duidelijk tekst over je bedrijf werkt evengoed. Let wel dat deze geschreven is in functie toekomstige werknemers en niet voor klanten.
Zorg voor een connectie en een gezicht
Raakpunten met je potentiële kandidaat is essentieel om hem of haar over de streep te trekken. Naast werken en bijhorende taken is een goed work/life balans essentieel. Ook het team directe collega’s moeten in dit plaatje passen.
Je wil niet als auto tuning-freak tussen mensen zitten die enkel praten over eigen gekweekte groentjes. De afstand is te groot en je zal jezelf nooit een deel van het team voelen. Natuurlijk is bovenstaande best extreem. Zorg gewoon voor voldoende raakvlakken of toon interesse in de hobby’s van je werknemers.
Toon dus zeker je teambuildings maar zorg dat er afwisseling zichtbaar is. Niet enkel sportieve teambuildings maar ook feestjes, wandelingen, gezamenlijke events, …
Passief en zonder veel interesse
Als we ons schaars talent en hun zoektocht naar vacatures moeten voorstellen dan doe we dit als een passief zoekende kandidaat die het niet erg vind dat jouw vacature zonder meer passeert. Morgen passeren er wel weer enkele nieuwe vacatures…
Ben je op zoek naar personeel dan is online rekruteren een must. In onze gratis pdf lees je via 32 slides hoe je best te werk gaat om nieuwe werknemers te werven via sociale media, zoekrobots en job boards.
Veel kandidaten zoeken een job via zoekmachines zoals Google of bing maar loont het de moeite om als werkgever te rekruteren via zoekmachines?
Voor sollicitanten de stap zetten om hun gegevens online in te geven bij een sollicitatie, hebben ze al enkele stappen verlopen. Wat vragen sollicitanten zich af voor het solliciteren op een vacature?
Van alle online rekruteringsmiddelen spreekt sociale media het meest tot de verbeelding van recruiters. Het is snel, goedkoop en breed inzetbaar binnen je werving en selectiestrategie. Maar werkt rekruteren via sociale media wel en wat is de beste strategie voor je bedrijf?