In april van dit jaar deden we bij WorkTalia een studie in Oost- en West-Vlaanderen omtrent online rekruteren. We onderzochten hoe lang en met welk budget je vacature kan gepost worden op een jobsite of job aggregator.
WT +1.000 jobs in België - Plaats vacacatures op 15 Vlaamse jobsites vanaf 84 euro >Hoe lang staat je vacature zichtbaar?
Bij het posten op een jobsite of betalend plaatsen van een vacature bij een job aggregator wordt je vacature 1 tot 2 maand getoond.
Belangrijk om te weten is dat het succes van je rekruteringscampagne op jobsites en job aggregators bepaald wordt in de eerste 14 dagen. Uitzonderingen zijn wanneer er speciale events gebeuren in deze periode. Enkele voorbeelden zijn:
Wie bereik je op jobsites? Actief of passief werkzoekenden?
Het gros van de kandidaten die je zal aantrekken op een jobsite, zijn actief werkzoekenden al dan niet met een huidige job.
Er zijn ook passief werkzoekenden aanwezig op jobsites en job aggregators maar gezien het korte tijdsbestek moet je eerder geluk hebben dat uw nieuwe witte raaf net verleidt is tot zoeken/klikken.
De uitzondering is wanneer de jobsite actief op zoek gaat naar passieve werkzoekenden. Dit kan de site doen via extra campagnes of een opgebouwde mail-pool.
Quanta costa: de prijs van rekruteren via jobsites en job aggregators
Het budget dat je besteed op jobsites of job aggregators start vanaf 500 euro. Voor eenvoudige profielen heb je vaak voldoende instroom binnen dit budget. Voor schaarse talenten maak je best het dubbele, 1.000 euro dus, vrij om je campagne succesvol te maken.
Opgelet: de aangegeven budgetten zijn de prijzen per jobsite / aggregator. Vaak wordt een combinatie gekozen tussen verschillende jobsites. Zo komt de kost om een werknemer aan te werven vaak boven de 5.000 euro per vacature uit.
Welke vacatures plaats je op jobsites?
De succesfactor van je campagne hangt ook af van de functie binnen de vacature. Als de job een schaars talent of knelpuntberoep vraagt, zal de campagne weinig succesvol zijn en kan je opteren om je online rekrutering breder in te zetten door bijvoorbeeld ook te rekruteren op sociale media of zoekmachines.
Ben je op zoek naar personeel dan is online rekruteren een must. In onze gratis pdf lees je via 32 slides hoe je best te werk gaat om nieuwe werknemers te werven via sociale media, zoekrobots en job boards.
Veel kandidaten zoeken een job via zoekmachines zoals Google of bing maar loont het de moeite om als werkgever te rekruteren via zoekmachines?
Voor sollicitanten de stap zetten om hun gegevens online in te geven bij een sollicitatie, hebben ze al enkele stappen verlopen. Wat vragen sollicitanten zich af voor het solliciteren op een vacature?
Van alle online rekruteringsmiddelen spreekt sociale media het meest tot de verbeelding van recruiters. Het is snel, goedkoop en breed inzetbaar binnen je werving en selectiestrategie. Maar werkt rekruteren via sociale media wel en wat is de beste strategie voor je bedrijf?