Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
De opdeling van de taken van een zorgkundige
Als we naar het takenpakket kijken van een zorgkundige zien we enkele grote lijnen. Deze taken taken delen we namelijk op per werkgroep
Taken naar de zorgbehoevende toe
De meeste uren van de werkdag zal de zorgkundige doorbrengen met zorgen toedienen aan hun zorgvrager. Daarnaast heeft een zorgkundige ook een belangrijke signalerende functie.
Het meest in het oog springende verschil tussen de taken van een verzorgende en zorgkundige is natuurlijk de verpleegkundige taken van een zorgkundige. Deze taken mogen zelfs niet uitgevoerd worden door een verzorgende. Samengevat heeft een zorgkundige onderstaande taken tegenover hun zorgbehoevende:
Daarnaast draagt een zorgkundige veel verantwoordelijkheid in hun taken. Ondanks het nauw overleg met de hoofdverpleegkundige zal de zorgkundige veel taken zelfstandig uitvoeren. Het is door die zelfstandigheid dat in ziekenhuizen en woonzorgcentra meer vraag is naar zorgkundigen dan verzorgenden.
Een zorgkundige heeft ook logistieke en huishoudelijke taken maar deze zijn een pak minder aanwezig omdat zorgkundigen in grotere teams werken waar er ofwel minder nood is aan dit soort taken of dat er een logistiek assistent aanwezig is om deze taken over te nemen.
Relatie tussen zorgkundige en verpleegkundigen: de taken
Een groot deel van de taken die een zorgkundige heeft wordt in samenspraak gedaan met de hoofdverpleegkundige of verpleegteam. Deze taken zijn dan bijvoorbeeld:
Taken van een zorgkundige naar familie en bezoekers
Als je als zorgkundige in een grote instelling werkt, dan zal je in contact komen met de directe omgeving van de zorgbehoevende. Er zijn enkele taken die een zorgkundige dan op zich neemt:
Alle opvolging van vragen en verstrekken van informatie, al dan niet over de zorgbehoevende, wordt in samenspraak gedaan met je leidinggevende of hoofdverpleegkundige
Taken rond collega’s en andere diensten
Een ander deelaspect van taken voor een zorgkundige in grote zorginstellingen zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra is het samenwerken en overbrengen van informatie naar andere diensten.
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.
Je werkt graag met mensen en je wenst je om te scholen tot zorgkundige? Dat kan via het volwassenenonderwijs. De opleidingen tot zorgkundige bestaan in dagopleidingen en avondopleidingen. Welke opleiding kies jij als toekomstig zorgkundige?