Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Taken van een zorgkundige
Een zorgkundige is meer nog dan een verzorgende deel van een verpleegkundig team. Dit komt vooral omdat een zorgkundige enkele bijkomende, verpleegkundige taken op zich mag nemen onder begeleiding van een verpleegkundige. Daarnaast heb je ook nog de verzorgende en huishoudelijke taken van een zorgkundige.
De functie zorgkundige is dus geknipt voor instellingen die hulpbehoevenden voorzien van de nodige verzorging samen met verpleging.
Zorgkundige aan huis
De laatste jaren is de trend om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten. Ook revalidaties en bij geboortes proberen hulpbehoevenden zo snel mogelijk hun herstel thuis verder te zetten. Ze krijgen dan hulp van thuiszorg. In deze groep bevindt zich ook de zorgkundige. Een zorgkundige in de thuishulp of thuisverpleging staat ook onder leiding van een verpleegkundige maar zal, nog meer dan de collega’s, zelfstandig taken volbrengen.
Werken met ouderen
De meeste zorgkundigen willen werken met ouderen. Zo komen veel zorgkundigen in woonzorgcentra terecht waar ze de bewoners voorzien van de nodige verzorging en verpleging. In WZC kan er gestructureerd gewerkt worden en dit in een klein maar gemotiveerd team.
Werken in een ziekenhuis
Als je liever de verpleegkundige taken van een zorgkundige volbrengt, kan je terecht in een ziekenhuis. Daar is de roep naar zorgkundigen ook groot. Zorgkundigen in een ziekenhuis werken met veel verschillende patiënten aangezien hun verblijf veel korter is dan bijvoorbeeld ouderen in een woonzorgcentrum. Dit maakt dat je als zorgkundige heel actief meewerkt aan hun herstel en zorgplan.
Andere plaatsen om te werken als zorgkundige
Er zijn nog enkele andere opties die je als zorgkundige hebt. Zo kan je terecht als zorgkundige in een psychiatrische instelling. Dit is niet zo voor de handliggend maar een een job met veel voldoening. Ook werken als zorgkundige in de palliatieve zorg is niet evident want je moet sterk in je schoenen staan en de situaties goed kunnen aanpakken.
Permanente vorming voor zorgkundigen
We raden elke zorgkundige aan om hun permanente vorming grotendeels te besteden aan hun specialisatie. Zo wordt je veel bekwamer en blijf je op de hoogte van je vak.
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.
Je werkt graag met mensen en je wenst je om te scholen tot zorgkundige? Dat kan via het volwassenenonderwijs. De opleidingen tot zorgkundige bestaan in dagopleidingen en avondopleidingen. Welke opleiding kies jij als toekomstig zorgkundige?