Als mensen zorgkundige wensen te worden dan doen ze dit merendeels om te kunnen werken als zorgkundige in een woonzorgcentrum (wzc). Wij nemen de taken en vaardigheden onder de loep van een zorgkundige in woonzorgcentra
Werken als zorgkundige in een woonzorgcentrum
Als zorgkundige zal je onder de leiding staan de hoofdverpleegkundige maar ook nauw samenwerken met andere afdelingen van het WZC.
In veel gevallen is de bewoner niet ziek maar enkel zorgbehoevend. Daardoor is de nood aan verpleegkundige zorgen evenredig met de nood aan verzorging. Net het grote onderdeel verzorgende taken spreekt veel zorgkundigen aan in de job in een woonzorgcentrum: je helpt actief mee aan de levenskwaliteit van de bewoner. Personen die meer voelen voor de verpleegkundige taken, zoeken graag een job als zorgkundige in een ziekenhuis.
Bijkomend voordeel is dat er in een woonzorgcentrum met teams gewerkt wordt. Je kan als zorgkundige zelfstandig taken uitvoeren maar je je kan steeds steunen op de expertise en hulp van je direct team. Bij twijfel kan je dan ook steeds terecht bij de hoofdverpleegkundige. Dit is bijvoorbeeld voor een zorgkundige in de thuiszorg moeilijker.
Wat zijn de taken van een zorgkundige in een woonzorgcentrum?
In een woonzorgcentrum zullen alle taken die een zorgkundige moet kunnen aan bod komen. De verpleegkundige taken van een zorgkundige wisselen vlot met de logistieke en huishoudelijke taken. Dit maakt de functie van zorgkundige in woonzorgcentra erg aangenaam.
Vaardigheden van een zorgkundige in een WZC
Zoals reeds aangehaald is het sociale aspect in een woonzorgcentrum belangrijk. Je moet de bewoners goed aanvoelen. Door het werken in kleine maar gestructureerde teams komen je communicatieve vaardigheden snel boven.
Let er wel op dat, ondanks men veel spreekt over het team, je heel zelfstandig moet werken en denken. Je zal je ook langzaam moeten vormen tot timemanagement-expert.
Gestructureerd werken als zorgkundige
In een woonzorgcentrum zijn de werkuren en dagen vlot geregeld. Je uurrooster zal niet veel afwijken en je kan goed op voorhand je privé inplannen. Natuurlijk heb je ook weekenddiensten maar zoals gezegd: deze zijn goed en ver op voorhand ingepland. Nachtdienst is niet standaard tenzij uitdrukkelijk vermeld in de vacature voor zorgkundige
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.