Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
Opleiding tot zorgkundige via de secundaire school
Ben je van jongs af geïnteresseerd om in de zorg te werken maar is de hogeschool of universiteit niet ideaal voor jou dan kan je via de opleiding Thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige nog steeds een prachtig beroep uitoefenen in de zorg. In de richting Thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige kan je perfect je diploma als zorgkundige halen via het secundair onderwijs. Deze richting is van het type Derde graad - BSO.
Zorgkundige via avondonderwijs of volwassenenonderwijs
Heb je pas later beseft dat de zorgsector je wel ligt. Dan kan je perfect zorgkundige worden via avondonderwijs of volwassenenonderwijs. Je zal dan in 5 semesters je certificaat behalen van zorgkundige. Ook bij het volwassenenonderwijs en avondonderwijs worden er stages gelopen. Let er wel steeds op dat lessen starten in september en januari en dat je niet zomaar tussendoor kan inpikken.
Voor avondonderwijs zal er veel gewerkt worden met afstandsonderwijs. Dit wil zeggen dat je zelf grote stukken op eigen tempo thuis kan afwerken.
Langlopende opleidingen of kortlopende opleidingen tot zorgkundige
De duur van je opleiding hangt samen met het aantal dagen per week je les krijgt. In veel gevallen is dit slechts één dag per week. Perfect als je ondertussen werkt maar minder leuk als je werkzoekende bent of sterk gemotiveerd. Op dat moment zoek je best een kortlopende opleiding met bijvoorbeeld 2 lesdagen per week.
Dagopleidingen
Er is ook volwassenenonderwijs mogelijk via dagopleidingen. Dit is vooral handig als je op het moment werkzoekende bent of als alternatief voor de hogeschool (minder theorie, meer praktijk)
Verkort traject tot het zorgkundige
Misschien kom je in aanmerking voor een verkort traject om zorgkundige te worden.
Heb je reeds een opleiding gevolgd in de zorgsector?
Je hebt vroeger gewerkt in de zorgsector?
Je werkt nu reeds geruime tijd als verzorgende?
Op dat moment kan je een verkort traject volgen tot zorgkundige. Dit verkorte traject werkt eigenlijk met vrijstellingen voor bepaalde modules of lespakketten. De duur en het aantal uur les worden dus bepaald aan de hand van het aantal vrijstellingen dat je kan bekomen.
Vrijstellingen worden bepaald via je opleiding en ervaring.
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.
Je werkt graag met mensen en je wenst je om te scholen tot zorgkundige? Dat kan via het volwassenenonderwijs. De opleidingen tot zorgkundige bestaan in dagopleidingen en avondopleidingen. Welke opleiding kies jij als toekomstig zorgkundige?