Zorgkundige worden in avondopleiding of volwassenenonderwijs
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Zorgkundige worden in avondopleiding of volwassenenonderwijs

functies & beroepen > Zorgkundige
Zorgkundige worden in avondopleiding of volwassenenonderwijs

Je werkt graag met mensen en je wenst je om te scholen tot zorgkundige? Dat kan via het volwassenenonderwijs. De opleidingen tot zorgkundige bestaan in dagopleidingen en avondopleidingen. Welke opleiding kies jij als toekomstig zorgkundige?


Wat omvat het lessenpakket tot zorgkundige?
Als zorgkundige kan je in veel verschillende situaties terecht komen afhankelijk van waar je wenst te werken. Je takenpakket en je patiënten zullen anders zijn in een ziekenhuis dan in een woonzorgcentrum. Werken als zorgkundige voor gezinshulp of thuisverpleging zal dan nog andere vaardigheden aanspreken. Ruwweg wordt de opleiding opgedeelt in 4 blokken:

Als we bovenstaande blokken proberen om te zetten naar concrete begrippen dan bekomen we:

Vooral deze laatste, complexe zorgsituaties, maakt de opleiding van zorgkundige verschillend en moeilijker (lees uitdagender) met de opleiding tot verzorgende. Deze omvatten namelijk verpleegkundige taken Er zal ook steeds stage gelopen worden. 

Kies je voor een dagopleiding tot zorgkundige of avondopleiding tot zorgkundige?
In het volwassenenonderwijs voor zorgkundige kan je kiezen tussen een dagopleiding en een avondopleiding. De dagopleiding is meestal één dag per week. Soms wordt de lesdag vervangen door stage en soms wordt de stage een extra dag per week.

Voor avondopleidingen wordt er meer thuiswerk verwacht van de cursist. Zo kan het zijn dat je meer dan 50 procent van je opleiding thuis kan leren. Dat is niet voor iedereen even eenvoudig maar als je reeds werkt kan dit wel een goede oplossing zijn. Het spaart ook veel verplaatsingen uit. 

Hoelang duurt een avondopleiding tot zorgkundige? 
De opleiding duurt 4 tot 5 semesters en er zijn steeds 2 semesters per jaar. Zo komen we op iets meer dan 2 jaar studeren om je visum of certificaat tot zorgkundige te behalen. 

De opleiding tot zorgkundige is dus ongeveer dezelfde lengte als een opleiding tot verzorgende. Alleen wordt er meer leerstof en andere stage opgenomen in de opleiding. 

Er bestaat ook een verkort traject tot zorgkundige maar dit is sowieso via dagopleiding en niet combineerbaar met een job want je zal tussen de 3 en 4 dagen per week les of stage volgen. Voordeel is wel dat je reeds na 1 jaar jezelf zorgkundige mag noemen. 

Je moet ongeacht de duur van je opleiding minstens 1.400 uur opleiding gevolgd hebben.

Hoeveel kost een opleiding tot zorgkundige?
Reken op 300 tot 350 euro per semester wat dus neerkomt op 1.500 euro voor de volledige opleiding. Je zal echter ook in veel gevallen een startsom moeten betalen of de prijs per semester is wat duurder. Wij vonden echter geen opleidingen die duurder waren dan 2.000 euro. 

Ben je werkzoekende? Dan heb je misschien recht op een verminderd tarief. Dit zou neerkomen op ‘slechts’ 100 euro per semester of 500 euro voor de volledige opleiding. 

TIP: vergelijk je verschillende opleidingen dan kijk je best naar het aantal semesters en de locatie waar de opleiding tot zorgkundige doorgaat.

Bekijk vacatures voor Zorgkundige ▶
meer artikels over Zorgkundige ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >