Alvorens je mag werken als zorgkundige moet je jezelf registreren als zorgkundige. Dit doe je bij Zorg & Gezondheid. Waar je op let en wat je moet doen als zorgkundige, geven we je hier mee.
Waarom moet een zorgkundige zich registreren?
In België en Vlaanderen wil de overheid patiënten beschermen. Zorgbehoevenden moeten kunnen vertrouwen op de personen die hun verzorgt en verpleegt. Om dit te bekomen heeft de overheid beslist dat personen werkzaam in bepaalde zorgberoepen zich moeten registreren. Natuurlijk is dit systeem niet waterdicht maar het garandeert tenminste dat de zorgkundige het juiste diploma of certificaat behaalde.
Voor zorgkundigen is deze registreren niet vergaand en wordt de lijst met zorgkundigen enkel bijgehouden door de overheid.
Zo verloopt een registratie tot zorgkundige
In tegenstelling tot sommige andere zorgberoepen krijg je als zorgkundige niet automatisch een erkenning of registratie. Je moet dit dus even zelf doen.
De registratie loopt simpel en eenvoudig via het e-loket van Zorg en Gezondheid (https://www.zorg-en-gezondheid.be/het-e-loket-voor-zorgberoepen).
Zorg dat je onderstaande bij de hand hebt voor je registratie:
Loopt het tijdens je aanvraag ergens mis dan kan je tot 30 dagen na het inloggen documenten toevoegen of verwisselen. Zorg er bij twijfel gewoon voor dat je de aanvraag niet verstuurt.
Heb je een RIZIV-nummer nodig als zorgkundige?
Niet altijd. Enkel als je in de thuisverpleging werkt, zal je als zorgkundige een RIZIV-nummer moeten aanvragen.
Je registratie als zorgkundige behouden of intrekken?
De registratie van zorgkundige is van onbepaalde duur. Je hoeft dus geen nieuwe aanvragen indienen of nieuwe bewijsstukken opladen bij Zorg en Gezondheid.
Wel moet je als zorgkundige een permanente vorming volgen van 8 uur per jaar. Je mag zelf kiezen waar en wanneer je deze volgt. Als je als zorgkundige niet elk jaar de 8 uur permanente vorming volgt, kan je registratie ingetrokken worden.
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.