Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Hoe wordt het loon van een zorgkundige berekend? Starten vanaf 2.120 euro
Het brutoloon van een zorgkundige stoelt ook op de IF/IC barema’s. Zorgkundigen worden ingedeeld in schaal 11 en dat is al aardig hoog.
Zo start een zorgkundige aan een brutoloon van 2.120 euro (ongeveer).
Dit is toch bijna 200 euro meer dan het loon van een verzorgende en er zijn meer vacatures voor zorgkundigen beschikbaar omwille van de extra verplegende taken dat een zorgkundige mag doen.
Met één jaar ervaring op de teller kom je al aan 2.260. Daarna stijg je minder snel met ongeveer jaarlijks 20 euro extra per maand per jaar extra ervaring. Zo zal een zorgkundige met 5 jaar ervaring ongeveer 2.350 euro bruto verdienen.
Het loon van een zorgkundige komt gemiddeld op 1.800 euro netto. Met alle extra's en weekendwerk kom je al snel aan 2,000 euro netto per maand als zorgkundige.
Haardtoelage of standplaatstoelage voor een zorgkundige
In sommige gevallen zal je ook een haardtoelage of standplaatstoelage krijgen als zorgkundige. Dit hangt af van enkele factoren welke je best navraagt mocht je effectief geselecteerd worden want de toelage en omvang hangt af van je gezinssituatie. Een haardvergoeding kan 100 euro per maand zijn een een standplaatsvergoeding 50 euro per maand. Een groot verschil natuurlijk op je maandafrekening.
Extra bovenop het brutoloon van een zorgkundige
Een zorgkundige zal zeker en vast enkele extra's bovenop zijn of haar loon kunnen krijgen. Hoeveel en wat is afhankelijk van waar je werkt. Zo zal een zorgkundige in de thuiszorg soms een bedrijfswagen en smartphone krijgen. Daarnaast krijgen de meeste zorgkundigen ook extralegale voordelen zoals:
Toeslagen die je als zorgkundige krijgt bovenop je loon of salaris.
Sommige extra’s zijn onafhankelijk van het bedrijf of branche waar je werkt. Of dit nu thuisverpleging, ziekenhuis of woonzorgcentrum is. Je zal steeds een toeslag krijgen als je:
Voor weekendwerk is de toeslag 26 procent en op zondag is dit zelfs 56 procent
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.
Je werkt graag met mensen en je wenst je om te scholen tot zorgkundige? Dat kan via het volwassenenonderwijs. De opleidingen tot zorgkundige bestaan in dagopleidingen en avondopleidingen. Welke opleiding kies jij als toekomstig zorgkundige?