Een zorgkundige moet aardig wat vaardigheden beschikken want de functie omvat belangrijke taken en er wordt gewerkt in team dat soms onder druk staat. EEn greep uit de belangrijkste skills van een zorgkundige
Goed voorkomen: naar je zorgcentrum, team en patiënt of bewoner
Je werkt als zorgkundige niet achter de schermen dus je voorkomen moet aansluiten bij het zorgcentrum waar je zal werken. Dit is natuurlijk subjectief maar laten we zeggen dat je zeker en vast een onberispelijke hygiëne moet bezitten en een duidelijk, correct taalgebruik moet gebruiken.
Empatisch en assertief omgaan met patiënt, bewoner of zorgbehoevende
Het is soms een dunne lijn tussen assertief werken en emotieloos overkomen. Het is de bedoeling dat de zorgbehoevende je ziet als verplegend personeel maar dat je ondanks je verzorgende taken wel begripvol en meelevend overkomt. Het vergt aardig wat inlevingsvermogen om te begrijpen wanneer je de patiënt steunt en wanneer je best wat afstand neemt.
Luisterend oor blijven hebben
Het klinkt simpel om steeds naar de noden van de zorgbehoevende te luisteren maar praktijk leert dat het na verloop van tijd een echte vaardigheid is om dit op een lieve en gevoelige manier te blijven doen.
Zelfstandig kunnen werken
In tegenstelling tot een logistiek assistent en verzorgende zal je als zorgkundige aardig wat taken autonoom moeten afwerken. Je staat nog steeds onder leiding van de hoofdverpleegkundige maar deze staat niet steeds in je buurt.
Je zal zelf ook verschillende situaties moeten inschatten. Wat ga je melden of noteren? Zijn er verschillen die ik opmerk aan de fysiek of psyche van de patiënt?
Verplegend talent hebben
Je moet als zorgkundige enkele verpleegkundige taken uitvoeren. Sommige kunnen de theorie wel aan maar het uitvoeren is soms een ander paar mouwen. Dit betekend dat je de verplegende taken vlot en met respect moet kunnen volbrengen zonder zelf lichamelijke of geestelijke klachten te ervaren.
Praktische vaardigheden
De handen uit de mouwen steken ook al ben je niet met een patiënt of bewoner bezig. Er zijn ook taken weggelegd voor een zorgkundige die niet rechtstreeks met de zorgbehoevende te maken heeft. Hier denken we bijvoorbeeld aan huishoudelijke taken zoals bed opmaken en eten klaarmaken maar ook aan kennis over het gebruik van incontinentiemateriaal, ontsmettingsmiddelen, ...
Logistiek en administratief talent
Een zorgkundige moet signaleren en rapporteren. Dit betekend dat je snel met digitale toestellen moet werken en een scherp oog houden op je patiënt. Ook zal je de nodige logistieke talenten moeten bezitten om alle materialen en voorraden te beheren zodat je team niet in de problemen komt.
Lichamelijk fit zijn
Het is een fysiek beroep dat je uitoefent dus moet je lichamelijk klaar zijn om voldoende stappen te kunnen zetten per dag, de bewoners of patiënten te kunnen tillen en zo verder.
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.