Taken van een project manager
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
bedrijven / HR
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Taken van een project manager
Taken van een project manager De taken van een project manager zijn complex te noemen. Het is niet alleen belangrijk om een project tot een goed einde te brengen maar het is ook de taak van de projectleider om het team te leiden, budget te beheren, … noem maar op. Hier een greep uit de belangrijkste taken van een project manager…

Wat doet een project manager
Het is de taak van een project manager om een bepaald project af te werken binnen het verwachte budget en tijdsbestek. Dit doe je van A tot Z of van ontwerp tot oplevering.

De eerste fase is het project opstarten en daarna is het de taak van de project manager om alles in goede banen te leiden tot het einde. De belangrijkste taken van een project manager zijn dan ook:

Project opstarten
Het eerste taak van een project manager is het plannen en opstarten van een project. Dit omvat onder meer:

Met dit projectontwerp gaat de project manager bij het management. Veelal wordt er nog over en weer gepingpongd tot er een finale uitvoering zal starten.

Opvolging vooruitgang van het project
Een belangrijke taak voor de project manager is het dagelijks opvolgen van het project. Dit hoeft niet letterlijk dagelijks te zijn maar het is uitermate belangrijk dat het project haar natuurlijke beloop kent. Door het project van kortbij op te volgen, kunnen er snel beslissingen genomen worden indien nodig. 

Onthoudt dat je als project manager zelf moet delegeren en rapporteren. Het snel opvangen van problemen of achterstand is dus van cruciaal belang om juist te kunnen handelen.

vooropgestelde deadlines opstellen en halen
Door bovenstaande opvolging kan je op tijd zien of vooropgestelde deadlines gehaald kunnen worden of dat er geschakeld dient te worden met je team of subprojecten. 

Indien een deadline niet realistisch meer is, is het de taak van de projectleider om dit te communiceren met het management. Hier kan dan uitstel gekregen worden of extra budget voor middelen of personeel aangevraagd worden. Je zal als project manager natuurlijk de nodige argumenten op tafel leggen waarom de deadline misliep.

Risicocontrole
Risico’s zijn inherent aan projecten. Het is aan de project manager om deze risico’s te minimaliseren en te beheersen. 

Problemen oplossen (proactief werken)
Er is geen enkel project dat geen probleem op haar weg had. Een projectleider moet deze problemen reeds tijdens de planning proberen te voorzien en vermijden maar ook bij het dagelijks leiden en analyseren van het project moeten mogelijke problemen bekeken worden. 

Motivatie en leiden van het projectteam
Een lastige taak van de project manager is het motiveren van zijn team want hier heb je zelf minder controle over. Je motiveert een team niet door extra uren te werken. Zeker bij lange en complexe projecten kan er vermoeidheid in het team sluipen. Het is aan de project manager om het projectteam op het scherp van de snee te houden. 

Ook zal het projectteam waarschijnlijk mensen verliezen of zelf moeten ontslaan uit het project omdat de werknemer niet voldoende presteert. Het is dan aan de projectleider om de nodige vervangingen te zoeken.

Communicatie met klanten en leveranciers
Als projectleider kan het best zijn dat je in contact staat met klanten en leveranciers. Voor sommige klanten kan jouw project belangrijk zijn omdat ze een bepaalde update of levering verwachting en voor jou als project manager kunnen leveranciers belangrijk zijn om je project ‘on track’ te houden. Beiden hebben ze dus belang bij een goede communicatie met duidelijke timing.

Budgetcontrole
Controle behouden over het budget is niet eenvoudig voor een project manager. Budget hangt van veel factoren af maar laten we zeggen dat controle over middelen, tijd en team de belangrijkste factoren zijn bij budgetcontrole

Informeren (briefing) van het management
Het project heeft een doel en dit doel is uitgezet door het management. Je zal dus vaak het management briefen over de vooruitgang van het project en eventuele tussentijdse verwezenlijkingen. 

Heb je een afwijking binnen je project qua tijd, budget of deadlines dan is het ook de taak van de project manager om direct met mogelijke oplossingen klaar te staan. Zo kan het managementteam de juiste beslissingen nemen.

Afronding van het project
Is het project afgewerkt dan kan de project manager beginnen met afvinken van opgezette planning. Enkele belangrijke afsluitingen zijn:

Bekijk vacatures voor Project manager ▶
meer artikels over Project manager ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

bedrijven
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >