Soorten project managers: afdelingen en sectoren
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
bedrijven / HR
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Soorten project managers: afdelingen en sectoren
Soorten project managers: afdelingen en sectoren Elke sector of vakgebied heeft nood aan goede project managers. De meest voorkomende projectleiders sommen we hier op

Financieel project manager
Bij financieel project managers wordt de focus gelegd op het financiële aspect van een project. Het is dan de hoofdtaak van de projectleider om binnen het vooropgestelde budget te blijven. Een voorbeeld van een financieel project manager is een bij de organisatie van een concert: hij doet de volledige opvolging van budget, leveranciers en ticketverkoop.

Binnen een financiële afdeling of financiële sector zal men sneller over een financieel adviseur of financial BP (financieel business partner) spreken. 

IT project manager
Als we spreken over een IT project manager dan spreken we over een persoon die de leiding neemt over de uitvoering van een website, mobiele app, software, applicatie, Intranet, enz. Bij IT project managers zijn de projecten minder vernieuwend maar eerder een project op maat naar een klant toe. De IT projectleider heeft dus veel houvast aan opgedane ervaring. Het inschakelen van nieuwe technologie of software binnen een bedrijf wordt ook door een IT project manager gedaan en brengt wel veel vernieuwingen met zich mee. 

HR project manager
Een HR project manager zal vernieuwingen doorvoeren of processen optimaliseren. HR projecten zijn bijvoorbeeld het vernieuwen van employer branding of een nieuwe tijdsregistratie implementeren. Net zoals in de financiële sector heeft een HR project manager een onduidelijke overlapping met een HR business partner (HR BP)

Industrieel project manager
Het ontwikkelen van een productieketen is de taak van een industrieel project manager. Deze investeringsprojecten hebben veelal als doel de productie verder te optimaliseren. De scope kan dan bijvoorbeeld  plaatsing van nieuwe equipment, vervanging van oude installaties of aanpassingen aan bestaande productielijnen zijn.

Project manager bouw
In de bouw zal een project manager Bouw of projectleider bouw zich focussen op meerdere werven of projecten. Projectleider Bouw is nauw verbonden met de werfleider maar in bouwbedrijven staat de project manager boven de werfleider. 

De bouwkundig project manager is dus algemeen en hij zal ook minder aanwezig zijn op de werf zelf. Hij is de lijm tussen vele afdelingen in de bouwfirma en zal nauw samenwerken met het management. 

R&D project manager
Onderzoeksprojecten behoren dan weer toe aan de R&D project manager. dit kunnen nieuwe producten of systemen zijn maar ook vernieuwende diensten. Naast je skills rond timing en budget wordt er ook een hoge creativiteit verwacht. 

Sales project manager of commercieel project manager
Het zoeken van nieuwe opportuniteiten en afzetmarkten is de taak van een sales project manager. Deze commercieel getinte projectleider kan ook worden ingeschakeld voor interne projecten zoals beursdeelnames of bedrijfsevents.

Marketing project manager
Marketingcampagnes worden soms toebedeeld aan een marketing project manager. Al moeten we eerlijk zijn en zeggen dat deze taak veelal veelal doorgegeven wordt aan de marketing manager, account manager of zelfs aan een marketing medewerker. Het implementeren van nieuwe strategie of software op de marketingafdeling zal wel een kolfje naar de hand van een marketing project manager zijn.

Bekijk vacatures voor Project manager ▶
meer artikels over Project manager ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

bedrijven
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >