vaardigheden van een sterke project manager
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
bedrijven / HR
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
vaardigheden van een sterke project manager
vaardigheden van een sterke project manager Een project manager heeft een zwaar leven. Logisch dat hij alle vaardigheden die hij beheerst zal moeten aanspreken om een project tot een goed einde te brengen. De hard skills en soft skills van een project manager gaan als volgt..

Organiseren is een basisvaardigheid
Met stip op één staat de soft skill organiseren. Deze vaardigheid moet je niet alleen bezitten je moet ze in alle details beheersen. Er zit zoveel beweging in een project en projectteam dat een stevige organisatie het enigste zal zijn dat je op sommige momenten recht houdt. 

Organiseren betekent ook plannen en voorzien. Hou er zeker rekening mee dat in sommige bedrijven een project manager ingezet wordt op verschillende projecten. 

Proactief handelen en anticiperen
Nog een soft skill die elke projectleider in zijn genen moet hebben. Als project manager kan je namelijk niet hopen op een goede afloop. Je moet een goede afloop in de hand werken en dit doe je best door vooraf eventuele problemen te voorzien en op te lossen voor ze zich stellen.

Oog voor detail
Ondanks dat een project manager overzicht heeft over het gehele project en de grote lijnen moet uitzetten, dient hij ook oog te hebben voor de details. Het zijn namelijk de details die het project doen slagen en ook  net diezelfde details die het project kunnen doen falen.

Sterke communicator en een echte people-manager
Een project manager is een geboren leider en assertief persoon die weet hoe hij met alle soorten persoonlijkheden moet omgaan. Een projectleider heeft namelijk contact met:

Leiden en delegeren
Als project manager moet je het projectteam leiden en taken delegeren. Je kan namelijk niet alles zelf doen en dat is überhaupt de bedoeling niet. Taken delegeren klinkt eenvoudig maar als je bedenkt dat een projectteam verschillende beroepen en persoonlijkheden kunnen bevatten die elk hun manier van werken hebben, zie je de problemen al snel op je af komen. Als project manager sta je dus boven maar ook tussen je team. 

Flexibel
Wie kan zeggen dat hij niet flexibel is? Nu, een project manager moet dat zeggen want zijn of haar project kan zomaar veranderen of vastlopen en dan is het zaak om snel te schakelen. Deze flexibele mentaliteit is soms moeilijk te combineren met hun sterke zin voor planning.

Stressbestendig
Als laatste soft skill halen we stressbestendig aan. Het is een zwaar onderschatte vaardigheid die elke project manager dient te hebben. Als project manager heb je namelijk niet te maken met een korte opstoot van stress maar een langdurige stressfactor zolang het project loopt. Tussentijds kan je ook nog eens te maken hebben met tijdsdruk of werkdruk die de interne stress nog hoger doet oplopen.

Een project manager die niet stressbestendig is, heeft een grote kans op een burn-out.

Bekijk vacatures voor Project manager ▶
meer artikels over Project manager ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

bedrijven
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >