Het internet is de grootste schakel geworden voor sollicitanten op zoek naar passend werk. Enkele markante punten die de online jobmarkt typeren…
WT +1.000 jobs in België - Plaats vacacatures op 15 Vlaamse jobsites vanaf 84 euro >20 procent is actief op zoek naar een job
Van alle personen die interesse hebben in vacatures zijn er slechts 2 op 10 personen echt actief op zoek naar een nieuwe job. De andere 80 procent is latent of passief op zoek naar een andere uitdaging.
De meeste zijn dus vooral op zoek naar het verbeteren van werkomstandigheden of een hoger loon. Zeker bij knelpunten of schaars talent moet het volledige plaatje kloppen bij de nieuwe job om in te gaan op de vacature.
50 procent is eerder passief op zoek naar vacatures
20 procent actief op zoek naar vacatures? Dan is 80 procent passief op zoek? Neen dus. Het licht iets ingewikkelder dan dat. Er is slechts 50 procent echt passief op zoek door op links of advertenties te klikken die voorbij komen. De resterende 30 procent van de werkzoekenden moet echt verleidt worden en soms is dit met alle truken in je rekrtueringsdoos.
om een greep te nemen over de personen die niet passief op zoek zijn maar wel te verleiden zijn:
Personen die niet passief zoeken moet je dus “bewerken” met meerdere boodschappen en een persoonlijk traject. Soms is het ook gewoon op de juiste plaats op het juiste moment zijn… Continuïteit in je rekrutering met andere woorden.
10 procent van de werknemers zal enkel veranderen bij grote problemen
Van alle personen die passief werkzoekenden genoemd worden, is er een klein percentage enkel te overtuigen als hun huidige werkgever grote fouten maakt in hun ogen:
Je zou denken dat het de moeite niet loont om als recruiter ook deze personen te versieren maar, ook al zijn het moeilijk bereikbare profielen, er zitten kanjers tussen. De zogezegde witte raven die je anders nooit te pakken krijgt.
Een continue aanwezigheid en sterke employer brand geeft doorslag.
70 procent denkt dat interimkantoren enkel tijdelijk of uitzendwerk aanbieden
Interimkantoren hebben in hun huidige vorm een lange weg afgelegd. Waar ze 70 jaar geleden instonden voor het opvangen van periodieke pieken in werkvolume, staan ze nu in als multi inzetbare partner voor werkgevers.
Het spijtige van de zaak is dat deze veranderde cultuur bij interimkantoren niet voldoende kenbaar is bij het brede publiek. 70 procent van de personen die we ondervroegen, dachten dat interimkantoren enkel instonden voor tijdelijk werk of tijdelijke contracten met optie vast.
Dit is niet alleen een probleem voor de interimkantoren zelf maar ook voor de bedrijven die samenwerken met interimkantoren.
75 procent pendelt met de wagen - openbaar vervoer hinkt zwaar achterop
De wagen is nog steeds heer en meester als het over pendelen naar het werk handelt. Voor deze vrijheid en zekerheid geven we graag een extra uurtje van onze werkdag op.
De fiets en alle afgeleiden neemt een grote sprong en komt over de 15 procent uit. De groei dankt de fiets vooral aan de geëlektrificeerde modellen zoals de pedelec, elektrische fiets of steps.
De deelcultuur helpt maar enkel in combinatie met openbaar vervoer. Als er enkel gefietst wordt naar het werk of in combinatie met een wagen dan wordt er steevast gekozen voor een leasing of aankoop. Al dan niet ondersteund door de werkgever.
Personen die het openbaar vervoer naar hun werk nemen zijn in de minderheid. Als er gekozen wordt voor openbaar vervoer dan is dit omwille van:
En zoals je reeds kon lezen ligt voor de laatste reden, namelijk structurele files, de voorkeur bij de fiets of step. Tenzij de afstand niet te overbruggen is. En dan komen we op een punt dat mensen al snel een andere job zoeken dat een betere woon/werk situatie heeft.
Carrièreswitch is niet evident: slechts 3 procent overweegt
Van alle personen die we spraken, zijn slechts 3 procent bereid om hun loopbaan een andere richting in te sturen. De redenen zijn vooral de grote leercurve om een nieuw beroep aan te leren en het risico dat een carrièreswitch met zich mee brengt.
Ook is niet altijd een passende opleiding mogelijk. Ofwel is het studiecentrum te ver of zijn de uren niet combineerbaar met hun huidig werk.
Ben je op zoek naar personeel dan is online rekruteren een must. In onze gratis pdf lees je via 32 slides hoe je best te werk gaat om nieuwe werknemers te werven via sociale media, zoekrobots en job boards.
Veel kandidaten zoeken een job via zoekmachines zoals Google of bing maar loont het de moeite om als werkgever te rekruteren via zoekmachines?
Voor sollicitanten de stap zetten om hun gegevens online in te geven bij een sollicitatie, hebben ze al enkele stappen verlopen. Wat vragen sollicitanten zich af voor het solliciteren op een vacature?
Van alle online rekruteringsmiddelen spreekt sociale media het meest tot de verbeelding van recruiters. Het is snel, goedkoop en breed inzetbaar binnen je werving en selectiestrategie. Maar werkt rekruteren via sociale media wel en wat is de beste strategie voor je bedrijf?