Niet iedereen kan zomaar starten als zorgkundige.Je moet je laten registreren en een visum bekomen. Dit klinkt allemaal ingewikkelder dan het is maar wel belangrijk dat je de procedures kent en volgt natuurlijk. We loodsen jullie er even door..
Certificaat zorgkundige: specifieke opleiding tot zorgkundige
De meest toegankelijke manier voor personen die nog niet in de zorgsector werken en ook niet studeren voor een beroep in de zorgsector is het behalen van een certificaat als zorgkundige.
Een certificaat als zorgkundige behaal je door een opleiding te volgen tot zorgkundige. Dit kan in avondonderwijs of volwassenenonderwijs.
Wie mag en kan zorgkundige worden?
Om zorgkundige te zijn in Vlaanderen moet je voldoen aan één van de onderstaande punten:
Er zijn ook mogelijkheden voor personen die reeds in de zorgsector werkzaam waren voor 2006 maar deze laten we buiten beschouwing. Bekijk de voorwaarden voor registratie tot zorgkundige voor meer details.
Registreren als zorgkundige
Voldoe je aan één van bovenstaande items dan kan je jezelf laten registreren als zorgkundige. Dit gebeurt bij het agentschap Zorg en Gezondheid. Op zich zijn de voorwaarden tot registratie als zorgkundige vrij eenvoudig en leveren normaal nooit problemen op als je op voorhand goed kijkt of je voldoet aan de eisen.
Een visum behalen
Als zorgkundige heb je ook een VISUM nodig. Je krijgt dit automatisch als je registratie als zorgkundige correct verlopen is en goedgekeurd werd door de commissie.
RIZIV-nummer nodig als zorgkundige?
Niet elke zorgkundige heeft een RIZIV-nummer nodig. Enkel als je wenst te werken in een dienst voor thuisverpleging, heb je als zorgkundige een RIZIV-nummer nodig. De verantwoordelijke van het team verpleegkundigen waarin je je tewerk gesteld wordt, zal deze aanvraag indienen en opvolgen.
Door de hoge vraag naar zorgkundigen is dit beroep de perfecte instap in de zorg. Deze instap gebeurt ook direct aan een mooi loon. Het salaris van een zorgkundige en eventuele extra's
Als zorgkundige ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en het verplegend personeel. Ook je taken als zorgkundige zijn daarop gestoeld. Onder leiding van de hoofdverpleegkundige is dit je takenpakket:
Een zorgkundige heeft als taak hulpbehoevenden te voorzien van verzorging maar kan ook enkele verpleegkundige taken op zich nemen. Waar kan een zorgkundige dan allemaal werken?
Om zorgkundige te worden heb je verschillende mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je volgen via het secundair onderwijs maar ook via het volwassenenonderwijs of avondschool.
In ziekenhuizen is er ook een grote nood aan zorgkundigen. Personen die de combinatie van verpleegkundige en verzorgende taken op zich kunnen nemen, is heel belangrijk voor ziekenhuizen.